Så många har sagt upp sig från biblioteket

På fem år har sex anställda sagt upp sig från biblioteket. I en arbetsgrupp med totalt 6,5 tjänster innebär det en hög omsättning.

Situationen på Vimmerby bibliotek påverkar både personalen och de som vill låna böcker. "Det är jättesvårt att komma hit med ett leende på läpparna.", säger en anställd som Vimmerby Tidning tidigare pratat med.

Situationen på Vimmerby bibliotek påverkar både personalen och de som vill låna böcker. "Det är jättesvårt att komma hit med ett leende på läpparna.", säger en anställd som Vimmerby Tidning tidigare pratat med.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2021-11-11 19:00

Avslöjandet om situationen på biblioteket i Vimmerby, där anställda biblioteksassistenter ska omplaceras eller får sluta på grund av omorganisation, har väckt starka känslor. 

Under många år har vittnesmål om en ohållbar arbetsmiljö och interna konflikter läckt ut från verksamheten och nu kan Vimmerby Tidning berätta att sammanlagt sex personer själva valt att avsluta sina anställningar på Vimmerby bibliotek de senaste fem åren. Vimmerby Tidning har sökt kommunens HR-chef Marie Halldén, som valt att återkomma via mejl.

– Vi arbetar hela tiden med personalfrämjande åtgärder för att våra medarbetare ska må bra. Bland annat har vi nära samverkan med de fackliga organisationerna, skriver Marie Halldén.

Vad tänker HR om uppsägningarna?

– Rent generellt är hög sjukskrivning och hög personalomsättning aldrig bra på någon arbetsplats.

Sjukskriver sig anställda på biblioteket i högre utsträckning än hos andra kommunala verksamheter?

– Vad gäller sjukskrivning kan jag inte gå in i den frågan eftersom det handlar om sekretess. 

Vilka åtgärder har man vidtagit för att förebygga att anställda sjukskriver sig eller säger upp sig?

– Vi har rutiner för hur vi arbetar i organisationen där alla chefer har ett ansvar för att arbeta fram en rehabiliteringsplan för varje enskild medarbetare som är sjukskriven. Vi från HR-avdelningen går in och stöttar cheferna i det arbetet och vi har också kontakt med både hälsocentral, företagshälsovård och försäkringskassan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!