Storgatans många q-märkta hus skyddas från förvanskning

I området runt Storgatan finns 43 q-märkta hus. Det betyder att de är kulturhistoriskt värdefulla och inte får ändras hursomhelst.

Koncentrationen av kulturhistoriskt viktiga och speciella hus är väldigt hög i området kring Storgatan. "Det är värt att lägga krut på varsamt underhåll", säger byggnadsantikvarien Ellen Olsson.

Koncentrationen av kulturhistoriskt viktiga och speciella hus är väldigt hög i området kring Storgatan. "Det är värt att lägga krut på varsamt underhåll", säger byggnadsantikvarien Ellen Olsson.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2021-10-23 16:00

Fastigheterna är enligt plan- och bygglagen skyddade från rivning och förvanskning, berättar Ellen Olsson som är byggnadsantikvarie på Kalmar läns museum och en av dem som författat den nya byggandsordningen för delar av centrala Vimmerby.

– Ska man tolka lagen rent krasst innebär det att man ska underhålla det befintliga på fastigheten. Har man till exempel en gammal panel ska man i första hand inte byta ut den utan underhålla, säger hon.

undefined
Huset där Komedianten har sin verksamhet anses vara särskilt värdefullt av både samhälshistoriska och miljöskapande skäl. Det uppfördes år 1821 men byggdes om i flera etapper under 1900-talet.

Förutom de 43 q-märkta fastigheterna finns dessutom åtta fastigheter märkta med stort Q. Det är inte en strängare variant av lilla q utan betyder att byggnaden ska användas på ett sätt som är anpassat till dess kulturvärde. Rådhuset är ett exempel på en sådan byggnad. 

undefined
Rådhuset i Vimmerby är Q-märkt och anses vara särskilt värdefull i den nya byggnadsordningen. Byggnaden uppfördes år 1824 och har fortfarande kvar en stor andel orginalmaterial från den tiden.

Vad gäller Storgatan är det främst fastigheternas exteriör som skyddas av lagen och Ellen Olsson menar att det är viktigt att vara både varsam vid eventuella renoveringar. Vad som ses som förvanskning är dock en bedömning i varje enskild fall.

– Det ska vara utseenden som passar till huset med träpaneler som är hyvlade och målade med oljefärg och träfönster med sidohängda utåtgående bågar med fasta spröjs. Inga plastfönster och ingen tilläggsisolering, säger Ellen Olsson.

Både just plastfönster och tilläggsisolering förekommer dock och det tycker Ellen Olsson är tråkigt.

– Det är synd ur ett kulturhistoriskt perspektiv och det förvanskar karaktären på huset. Storgatan är så speciell och det är värt att lägga krut på varsamt underhåll, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!