Så många stora snöoväder klarar kommunens budget

Hur många stora snöoväder har kommunen råd med att röja upp på en vinter? Tomas Larsson är Driftchef på Gatukontoret ger svar på frågan.

Vimmerby kommun klarar av tre snöoväder av den dignitet som drabbade området förra veckan i den budget som finns för snöröjning.

Vimmerby kommun klarar av tre snöoväder av den dignitet som drabbade området förra veckan i den budget som finns för snöröjning.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2021-02-03 06:00

I Vimmerby kommun är det driftenheten på Gatukontoret som ansvarar för snöröjning och halkbekämpning. Förutom egen personal och maskinpark tar man även hjälp av inhyrda entreprenörer. Insatserna som har gjorts för att röja snön som föll i torsdags och fredags förra veckan har frestat på den budget som finns för snöröjning i kommunen.

– Man kan säga att budgeten för snöröjning medger tre insatser med fullt pådrag av samtliga resurser vid tre tillfällen på ett år. Förra veckans oväder kostade oss en av dem och lite till i och med att det blir mycket jobb i efter hand med att få bort snövallar och bekämpa halka, säger Tomas Larsson som är Driftchef på Gatukontoret.

Vad händer om budgeten tar slut?

– Då får vi i första hand göra omprioriteringar i vår egen verksamhet för att få loss mer medel. Misslyckas det så får vi i slutänden vända oss till politikerna och se om de kan få loss mer resurser, säger Tomas Larsson.

Ola Gustafsson (KD) är ordförande för Samhällsbyggnadsnämnden och försäkrar att snöröjning kommer att ske även om budgeten överskrids.

– Det är en sådan så pass samhällsviktig funktion med snöröjning att det inte går att avstå. Skulle situationen uppstå får vi hantera den. Det är väldigt svårt att sätta en budget för något som är så beroende av väder, men det brukar också jämna ut sig över tid då många vintrar är milda och därmed gynnsamma ekonomiskt, säger han.

Tomas Larsson är Driftchef på Gatukontoret i Vimmerby kommun.
Tomas Larsson är Driftchef på Gatukontoret i Vimmerby kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!