Satsningen kom på initiativ från Vimmerby Sparbank och Sparbanksstiftselsen, och kommunen nappade på idén.
Aktörerna beslutade om att stå för en tredjedel av kostnaderna var. Ungdomar i årskurs 8 och 9 på grundskolan samt 1 och 2 på gymnasiet kunde för en hundring resa fritt i Kalmar län under sommaren. Den egentliga kostnaden var 980 kronor.
– Även om det kostar en del i tuffa tider är det ändå en självklarhet för oss från majoritetens sida eftersom vi får så mycket för pengarna, sa Lars Johansson (V) till vår tidning då.
– Vi har några kronor över från arbetsmiljöanslaget, på en miljon kronor, som vi fick. Då flyttar vi dem pengarna från ett fokusområde till ett annat fokusområde för att få det att fungera, berättade Helen Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande, kring hur kommunen skulle finansiera sin del.
Sagt och gjort. Det har nu gått ett sommarlov, och frågan är hur väl satsningen föll ut?
Av drygt 500 ungdomar som kunde nyttja erbjudandet valde 240 att göra det.
– Det gick väldigt fort, och vi var sent ute med beslutet. Vi sa först nej till det, eftersom vi kom fram till att vi i kommunen inte klarar det här själva. Men då blev vi kontaktade av Vimmerby Sparbank och Sparbanksstiftelsen som föreslog att de kunde hjälpa till. Då kunde vi ta en tredjedel av kostnaden var, säger Peter Karlsson (C), kommunstyrelsens vice ordförande och fortsätter:
– Vi tycker det är viktigt att ungdomarna kan få ett "sommarlovskort". När vi har utvärderat detta har vi också kommit fram till att en liten egen insats också är bra, det ska inte vara helt gratis. 100 kronor tycker vi är lagom att man står för själv. Jag är nöjd med utfallet.
Kostnaden för aktörerna blev 880 kronor per utnyttjat busskort. Den totala summan landar på 211 200 kronor, vilket innebär att respektive part pröjsar 70 400 kronor.
Hade ni trott att det skulle bli så många som utnyttjade erbjudandet?
– Vi budgeterade med att vi skulle hamna häromkring. Jag kan tänka mig att om vi hade haft en längre framförhållning hade det kunnat bli fler. Nu behövde korten hämtas ut ganska fort efter att beslutet togs. Det blev en bra lösning i och med att KLT inte erbjuder något sådant här. De har sommarlovskort rabatterat till kommunen, men då hade vi behövt köpa ett till alla ungdomar, oavsett om de utnyttjades eller inte. Det hade blivit betydligt dyrare.
Kommunen har påpekat detta till KLT som nu satt ihop en arbetsgrupp i syfte att undersöka hur upplägget går att utvecklas till kommunerna.
Även från Vimmerby Sparbanks håll är man belåtna över resultatet, och är positivt inställda till fortsatta samarbeten:
– Det här är meningen med Sparbanken, vi ska ge tillbaka av våra vinster. Det ska tillbaka ut i samhället. En sån här satsning berör många. Det är drygt 250 familjer som drar nytta av det här, inte bara de enskilda med ett busskort, säger Kent Skaate, vice vd/företagschef.
Hur viktigt är såna här typer av samarbeten, i dessa tider av ansträngd ekonomi för kommunen?
– Jag tror det här är lösningen. Kommunen klarar inte allting själv utan vi måste ha hjälp av andra. Vi har faktiskt redan planerat in ett möte tillsammans med stiftelsen och banken angående om det finns fler områden vi kan samarbeta kring, och skapa projekt för ungdomarna, berättar Karlsson.