Tidigare i år meddelade Centerpartiets förstanamn Jacob Käll, 70, som varit kommunstyrelsens ordförande sedan 2019, att han blir pensionär. Tiden att lämna in förslag på kandidater till hans efterträdare har gått ut och partiet jobbar nu för att ta fram vilka man vill gå vidare med till att bli förstanamn för resten av mandatperioden och axla manteln att stå först på listan inför valet 2026.
Leif Larsson, ordförande i valberedningen, vill inte säga hur många personer det handlar om.
– Samma namn kan ju nomineras flera gånger, men det är totalt ett 20-tal nomineringar, både interna och externa, och det känns bra. Inga jätteöverraskningar, det är folk vi pratat om.
Ingen som sticker ut lite extra?
– Det ska jag inte säga, var och en som blir nominerad till ett sånt här uppdrag har egenskaper som sticker ut.
Vem behöver ni?
– Vi behöver långsiktighet, en lagledare, både för Centerpartiets eget arbete i kommunen och i det majoritetsarbete vi har. Självklart behövs en person som kan lyssna, men också klarar av att fatta beslut. Man måste vara intresserad av vad som händer i kommunen, vara väl medveten om och kunna sätta sig in i frågor som rör kommunens framtid.
Jobbar ni i uppförsbacke med tanke på den turbulens ni har i bagaget?
– Inte specifikt för vårt parti, rent allmänt har det politiska uppdraget på den här nivån blivit mera komplext de senaste 15-20 åren. Det krävs mera, bland annat att man klarar av lagledarskapet jag pratar om. Jag tror alla partier har lite bekymmer att få fram folk. Det finns inte jättemånga att välja på. Tidigare hade vi ungdomsförbund som skolade in folk, det fanns en större bredd att ösa ur. Sedan ska man vara medveten om att det är en utsatt position, som bygger på förtroende och den dag förtroendet inte finns, så är det bara så. Men det är inget mission impossible, jag har tillförsikt att vi fixar det här.
Klimatet på nätet kan också spela in i rekryteringen av politiker som är beredda på att satsa, tror Leif Larsson.
– Jag är orolig för den låga nivå som finns på sociala medier många gånger, även i Vimmerby. Man skäller, bär sig illa åt, hotar, hatar. Det för inte demokratin framåt, bara bakåt. Man måste klara av leva med det, det här är ett faktum tills vi får en självsanering.
Vilken typ av politiker tror du partierna tappar på grund av utmaningarna?
– Det svåraste, och det är ingen nyhet, är rekrytera unga som är beredda lägga fokus. Långsiktighet är viktigt och om man ska kunna påverka något måste man också förstå frågornas komplexitet och kommunens roll.
– Det räcker inte att bara tycka en massa, man måste fungera i ett större sammanhang. Där kan det vara en problematik. Vi är mycket mer omvärldsberoende än förr. Man kan inte säga att man skiter i vad som händer utanför kommunens gränser. En stor del av våra beslut är beroende av vad som sägs nationellt och i EU.
Oprövad färgstark och karismatisk tyckare låter inte aktuellt?
– I så fall måste man fundera vad man kan omge en sån person med, det är inget one man eller one woman-work. I och med att vi byter med två och ett halvt år kvar till nästa val ges möjlighet för ett nytt förstanamn att sätta profil på arbetet.
När har ni ett nytt namn?
– Vi ska vara klara i början på maj. Nomineringen sker på ett medlemsmöte i vår kommunkrets och sedan hanteras det här i fullmäktige i slutet på maj.