Så mycket av marken täcks av skog

Nära 80 procent av Vimmerby kommun består av skog. Det är en klart större andel skog än rikssnittet. Men i länet är andelen skog ännu större i flera av kommunerna.

En stor del av de flesta kommunerna i Kalmar län består av skogsmark.

En stor del av de flesta kommunerna i Kalmar län består av skogsmark.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2018-10-09 22:00

Det visar siffror från SCB, Statistiska centralbyrån, som nyhetsbyrån Siren sammanställt.

I landet finns det ytmässigt mest skog i Jokkmokks kommun. Det handlar om 900 000 hektar. Samtidigt motsvarar det bara hälften av den totala landytan i kommunen.

Västervik har mest skog bland kommunerna i södra Sverige med 140 000 hektar.

– Det man kan se är att tillväxten och avkastningen på den mark som är skog ökar, men skogsmarksarealen är ganska konstant över tid, säger Jerker Moström, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

Vimmerby kommun är tredje största kommun i Kalmar län, sett till ytan, med en landyta på 114 000 hektar. Störst är Västervik, 187 500 hektar sen följer Nybro kommun på 117 000 hektar total markyta.

I Vimmerby är 78 procent av ytan bevuxen med skog. I Västervik är motsvarande andel 75 procent och i Nybro 82 procent. Det gör kommunen till den mest skogsbevuxna i länet tillsammans med Emmaboda och Oskarshamns kommuner som också består av 82 procent skog. Minst andel skog i Kalmar län hittar vi i Mörbylånga kommun på Öland med endast 13 procent. Snittet för landet är 69 procent.

Störst andel skog i landet finns i Uppvidinge och Bräcke med 92 procent. Minst andel har Staffanstorp, med bara en procent skog.

Det kan noteras att i Vimmerby ägs 1,8 procent av den totala skogsmarken av kommunen. I Hultsfred äger kommunen 1,3 procent av skogsmarken och i Västervik är ungefär 1,1 procent av den totala skogsmarken kommunägd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!