Så mycket backar ALV – kan få hjälp av EU-beslut

EU har godkänt ett förslag om förstärkt omställningsstöd för verksamheter som drabbats hårt av förbudet mot att samla mer än 50 personer.

Socialdemokraterna i länet ser EU:s godkännande av förslaget om förstärkt omställningsstöd som viktigt för Astrid Lindgrens Värld och Vimmerby.

Socialdemokraterna i länet ser EU:s godkännande av förslaget om förstärkt omställningsstöd som viktigt för Astrid Lindgrens Värld och Vimmerby.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-03-09 13:44

Astrid Lindgrens Världs VD Joacim Johansson är försiktigt optimistisk till beskedet. 

– Utifrån den information vi fått så här långt så ska vi väl inte dra för stora växlar på det ännu, vi behöver veta mer vad det konkret innebär.

Men han tycker att det visar på att lobbyarbetet det senaste året har gett viss effekt.

– Det är två frågor som vi har drivit sen; säkerställa en öppning till sommaren 2021 och att stöden behöver anpassas mer till vår bransch som är säsongsverksamhet. 

Hur viktigt skulle det vara för er att få ta del av ett förstärkt omställningsstöd?

– Att de ger mer är välkommet. Men utifrån hur vi läser pressmeddelandet från regeringen så handlar det om att få kostnadstäckning under månader som vi har kunnat haft öppet och inte kostnadstäckning för de månader som skapar öppethållande, säger han och syftar på årets fem första månader som används till förberedelser som repetitioner och sånt inför öppningen. 

Även om parken skulle kunna få ta del av det förstärkta stödet under juni och juli så dras man ändå med ett stort ekonomiskt tapp för 2020.

– När vi hade öppet 2019 så hade vi en omsättning på 240 miljoner, i år pekar det på en omsättning på någonstans runt 17 miljoner kronor. De stöden är så långt ifrån så det kommer bli ett stort ekonomiskt tapp i alla fall, säger han och fortsätter:

– Vi är snart klara med bokslutet och har en prognos på året på ett minusresultat på 90 miljoner. Det ökade stödet, utan att uppge någon exakt siffra, skulle inte handla om några tiotals miljoner kronor för vår del. 

Det är EU-kommisionen  som har godkänt regeringensoch samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalernas förslag om förstärkt omställningsstöd till verksamheter som drabbats extra hårt av förbudet mot större allmänna sammankomster än 50 personer under juni och juli 2020. Det meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

Ett förstärkt omställningsstöd  innebär att de företag som drabbats av förbudet nu har möjlighet att få en ersättning på upp till 100 procent på fasta kostnader. Omställningsstödet var tidigare på 75 procent. 

– Det låter väldigt bra men man vill se villkoren innan man jublar, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C) och fortsätter:

– Vi är långt ifrån ensamma om att driva frågan, men visst har vi påtalat att det behövs ett särskilt stöd till de som har haft stängt, det har legat i hela lobbyarbetet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!