Så mycket dyrare blir midsommarmaten

Inhandlingen av midsommarmaten kommer kännas lite mer i plånboken i år. Men för Vimmerbyborna blir det bara att bita i det sura äpplet för sillen kommer ändå finnas på serveringsbordet. "En sillbit vill jag unna mig", säger Katarina Karlsson.

Ny statistik från SCB visar att midsommarmaten kommer bli dyrare i år. Det hindrar inte Vimmerbyborna att inhandla sillen.

Ny statistik från SCB visar att midsommarmaten kommer bli dyrare i år. Det hindrar inte Vimmerbyborna att inhandla sillen.

Foto: Samuel Josefsson

Vimmerby2023-06-14 12:00

Att midsommarmaten blir dyrare visar ny statistik från SCB där framförallt sill, saft och gräddfil har ökat mest i pris jämfört med i fjol. Gräddfil och crème fraiche har stigit med 27 procent och sillen med 21 procent. För paret Weine och Ann-Marie Juneskog påverkar inte prisförändringarna deras midsommarfirande.

– Absolut inte, det är det viktigaste, säger de båda som ska fira midsommar i sin sommarstuga med barn och barnbarn.

undefined
Katarina Karlsson kommer fortsatt köpa allt som behövs till midsommarbordet.

Hos Katarina Karlsson finns det ingen tvekan. Allt kommer inhandlas till hennes midsommarbord. 

– Allting har blivit dyrare. Det är ingen midsommar utan sill så det kommer inte påverka mig, säger hon. 

undefined
"Vi spar inte nubben heller", säger Lennart Sand som också ska inhandla sill till midsommar.

Ett glädjebesked är att potatispriserna nästan är oförändrade jämfört med 2022. Lennart Sand kommer fortsätta att köpa in sill men han ger samtidigt en tanke till alla barnfamiljer när matpriserna har stigit.

– För oss som är lite äldre så kommer vi att överleva, men stackars barnfamiljer. Det kommer bli sill, potatis och köttbullar med mera. Det är ju nästan som ett julbord. Vi spar inte på nubben heller. Sillen gör att snapsen går ner lite lättare, säger Lennart Sand.

Men det finns hopp om att sillpriserna kan sjunka. 

– Vid jul, påsk och midsommar gör livsmedelsbutikerna ofta rejäla prissänkningar på sill. De senaste tio åren har sillpriserna gått ner i juni, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

undefined
Sillen är 21 procent dyrare
För Weine Juneskog är sillen  det viktigaste på midsommar
För Weine Juneskog är sillen det viktigaste på midsommar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!