Så mycket skiljer lönen mellan sommarjobben för unga

Nu är det hög tid att söka sommarjobb. Här får du koll på vilken lön som gäller hos några av de vanligaste sommarjobben för ungdomar upp till 18 år i Vimmerby.

Många företag i Vimmerby erbjuder sommarjobb för ungdomar under 18 år. Timlönen kan variera med några kronor.

Många företag i Vimmerby erbjuder sommarjobb för ungdomar under 18 år. Timlönen kan variera med några kronor.

Foto: Elin E Elmström/Sofie Olsson

Vimmerby2023-03-10 06:00

Vimmerby Tidning gjorde en koll hos några företag inom olika branscher i Vimmerby som erbjuder sommarjobb för ungdomar under 18 år. Vi ville veta vilken lön som erbjuds och vilka arbetsuppgifter som får utföras. Det skiljer 10 kronor i timmen mellan det bäst betalda sommarjobbet och det lägst betalda, bland dem som tillfrågats. Boendeanläggningen Oxgården erbjuder den högsta lägstalönen medan Vimmerby kommuns feriepraktik ger lägst lön.

Astrid Lindgrens Värld:

Parken erbjuder sommarjobb till cirka 550 personer från det år man slutar årskurs 9. Det handlar om olika uppgifter inom verksamheten såsom parkskötsel, café- och restaurangjobb, butiksjobb med mera. Lönerna sätts efter kollektivavtal med HRF Visita. Lägstalönen för en person under 17 år är 89,32 kr/h och 97,69 kr/h för den som är över 17 år, enligt 2022 års avtal.

Vimmerby Camping:

Campingen behöver ett 40-tal sommarjobbare inför årets säsong. Lönen är 90,58 kr/h för en 16-åring och 99,07 kr/h för en 17-åring i enlighet med HRF Gröna Rikslinjen.
– I glasskiosken har vi 15 år som lägsta riktlinje för anställning. I övriga anställningar kan det variera men riktlinjen är 16 år. Städteamet har lägsta ålder 18 år, säger Hampus Thorstensson på Vimmerby Camping.  

Oxgården:
Cirka 5-6 personer under 18 år anställs vid Oxgården i Vimmerby och Musteriet i Djursdala. De som är under 18 år kan få jobb som serveringspersonal och diskpersonal. Personer som är under 18 år får dock inte servera alkohol. Företaget är anslutna till Visita, besöksnäringen och restaurangernas arbetsgivarorganisation, där lägstalönen för en person under 17 år är 92,80 kr/h och 101,62 kr/h för den som är över 17 år.
– Alla får en bit över lägstanivån, så minst mellan 95-100 kronor i timmen. Exakt var lönen landar beror på ålder, om man går restaurangprogrammet på gymnasiet eller har arbetslivserfarenhet, säger Staffan Samuelson, VD.

Björkbackens Karaktärshotell:
Semesteranläggningen är i behov av ett 80-tal sommarvikarier varje sommar och av dem är ett drygt tiotal under 18 år, som yngst cirka 15-16 år. Arbetsuppgifterna som erbjuds är plock och disk i kök, samt caféarbete och städning i blandade arbetsgrupper med äldre medarbetare. Timlönen är enligt kollektivavtal från Hängavtalet Visita, vilket enligt aktuell tabell innebär 92,80 kr/h för en person under 17 år och 101,62 kr/h från 17 års ålder.

Vimmerby Stadshotell:
Även Stadshotellet erbjuder sommarjobb till ungdomar från 15 år. Det handlar då om arbetsuppgifter som städ, disk och runner i första hand. Lönemässigt uppger hotellet att de följer sitt kollektivavtal HRF och Gröna Listan, vilket enligt tabellen betyder att en 16-åring tjänar minst 90,58 kr/h och en 17-åring tjänar 99,07 kr/h. Stadshotellet går totalt från cirka 30-50 anställda året om till cirka 80-100 personer på lönelistan under sommaren.

Ica Kvantum:
Matbutiken behöver anställa drygt 40 sommarjobbare, av dessa erbjuds 4-6 platser till personer under 18 år med en lön på cirka 90 kr/h. De som är under 18 år får utföra arbetsuppgifter som innefattar varuplock på olika avdelningar. De jobbar inga kvällar, och får inte heller arbeta i kassan.

Vimmerby kommun:
Inom socialförvaltningens verksamhet behöver man vara myndig för att få jobb, och det är endast i undantagsfall någon yngre blir anställd över sommaren. Kommunen erbjuder däremot feriepraktik för ungdomar mellan 16-18 år. Feriepraktik innebär lättare arbetsuppgifter inom kommunal verksamhet eller föreningsliv under tre veckor. Lönen är 85 kr/h för de som är 16 år och 90 kr/h för de som är 17 eller 18 år.

Jobb för minderåriga

* Man räknas som minderårig tills dess att man har fyllt 18 år.

* Det finns särskilda bestämmelser för hur man får arbeta som minderårig, vilket arbetsgivaren är skyldig att ta hänsyn till. 

* Ungdomar mellan 16-18 år får arbeta högst åtta timmar per dag och högst 40 timmar per vecka.

* Minderåriga får aldrig arbeta mellan midnatt och klockan fem på morgonen. 

Källa: Arbetsmiljöverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!