Så mycket har elpriset ökat

Elnätavgiften har ökat runt 35 procent för elabonnenterna i Vimmerby kommun på fem år. Eon har höjt mest. Men även Vimmerby Energi- och Miljö har höjt med över 30 procent, enligt Nils Holgersson-rapporten.

Torbjörn Swahn på Vimmerby Energi- och Miljö förklarar att höjningarna av avgiften på det kommunala nätet beror på att eon höjt avgiften på de regionala näten.

Torbjörn Swahn på Vimmerby Energi- och Miljö förklarar att höjningarna av avgiften på det kommunala nätet beror på att eon höjt avgiften på de regionala näten.

Foto:

Vimmerby2019-06-20 06:00

– Det är utfallet för just den fastighetsmodell som Nils Holgersson använder och en tendens för hur mycket avgiften ökat också för småhus, säger Torbjörn Swahn, vd för Vimmerby Energi- och Miljö AB.

Det kommunala elbolaget har ungefär 4 900 abonnenter anslutna till det egna elnätet. Övriga abonnenter i kommunen hör till Eons nät.

Nils Holgersson-undersökningen jämför kostnaderna för el, vatten- och avlopp, renhållning och fjärrvärme i alla kommuner med hjälp av en tänkt fastighetsmodell i en viss storlek.

Först ut i årets Nils Holgersson-undersökning är avgiften för elnät. Enligt den har Eon höjt nätavgiften med 10,09 procent senaste året och 38,51 procent på fem år.

Vemabs motsvarande höjningar ligger på 9,37 procent senaste året och 33,41 procent på fem år.

Torbjörn Swahn menar att de inte gäller generellt för Vemabs höjningar.

– Nej, de speglar höjningen motsvarande den modell undersökningen använder. Avgiften slår alltid olika beroende på hur mycket som förbrukas och vilken typ av fastighet det är. Snittet för vår höjning ligger på cirka sju procent när vi jämför 2019 med året före, säger han.

I Nils Holgerssons resultat är snittet för alla nätbolag i landet 3,6 procent senaste året och 27 procent över fem år. I Kalmar län har Oskarshamns energi höjt minst i fjol, 1,09 procent, och Borgholm har höjt mest, 15,49 procent. På fem års sikt har Eon höjt mest med 38,51 procent och Vemab näst mest med 33,41 procent. Konsumentprisindex över fem år är sex procent.

– Vi tar ut motsvarande höjningen av vår kostnad på grund av höjningarna på regionnätet som senaste året var cirka tio procent, säger Torbjörn Swahn.

Han tror att de märkbara höjningarna av de stora nätägarna bottnar i monopolet och där 2019 är sista året i gällande reglering.

– Det finns volymer kvar att ta ut och då gör man det exempelvis på grund av investeringar.

Hur gör Vemab?

– Vi tar ingen höjning och lägger i kassakistan, men vi investerar exempelvis tio miljoner i en ny mottagningsstation i år, säger han. Samma bild ger också Ivan Loftrup-Ericsson , presschef på Eon.

– De avgifter vi tar ut är de energimarknadsinspektionen bedömer som rimliga för att vi ska underhålla, modernisera och bygga nya nät och vi har en stor del av våra nät på landsbygden där det är betydligt dyrare än i tätorterna. Vi investerar ungefär tre miljarder årligen i näten.

Nätbolagen har höjt sina avgifter med runt 30 procent de senate åren.
Nätbolagen har höjt sina avgifter med runt 30 procent de senate åren.
Nätavgifter i länet 2019

Västerviks Kraft- elnät AB 74,12 öre/kWh.

Kalmar Energi Elnät AB 81,79 öre..

Nybro Elnät AB 85,55 öre.

Oskarshamns Energi Nät AB 87,64 öre.

Vimmerby Energi Nät AB 81,72 öre.

Borgholm Energi Elnät AB 94,18 öre.

Emmaboda Elnät AB 96,29 öre.

Kraftringen Nät AB 107,11 öre.

Eon Energidistrubition AB 119,60 öre.

(Källa: Nils Holgersson-rapporten 2019)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!