Så mycket har vårdens arbetsskor kostat kommunen

Vimmerby kommun tog beslut om att satsa 750 000 kronor på fria arbetsskor till vård- och omsorgspersonal år 2023, som en punkt i socialnämndens budget. En uppföljning av inköpen visar att pengarna räckte och blev över.

Det har gjorts en uppföljning av inköpen av arbetsskor till tillsvidareanställda medarbetare inom Vimmerby kommuns
vård och omsorg.

Det har gjorts en uppföljning av inköpen av arbetsskor till tillsvidareanställda medarbetare inom Vimmerby kommuns vård och omsorg.

Foto: Gunnar Westergren

Vimmerby2024-05-03 18:00

I november 2023 inleddes utprovningen av arbetsskor för tillsvidareanställd vård- och omsorgspersonal i kommunen. De kunde då gå och välja bland ett urval av skor från någon av de två Vimmerbybutikerna som kommunen har ett ramavtal med, Ahlsells eller Grolls.

Nu har en uppföljning av inköpen gjorts. Den visar att 470 par skor har köpts in för en total kostnad av 368 000 kronor exklusive moms – en långt lägre siffra än vad som var budgeterat för. Det informerade socialchef Anette Nilsson om på socialnämndens senaste sammanträde.

undefined
I samband med att beslutet om satsningen på arbetsskor offentliggjordes sa Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden, att det hela skulle ses som en förebyggande åtgärd som på sikt kommer att minska sjukskrivningar som orsakats av ont i knän eller fötter.

Hade ni räknat med att fler skulle välja att hämta ut skor?

– Jag kan inte riktigt svara på det. Det finns medarbetare som inte kunnat hitta passande skor från det utbud som fanns, även om det har varit väldigt brett. Men ja, det är ett fritt val och det finns anställda som inte tagit ut skor. Exakt hur många vet jag inte, säger Eva Berglund.

Summan som i budgeten var avsatt för arbetsskor men "blev över" gör att nämnden gör ett något bättre bokslut än förväntat.

– De pengarna kommer finnas tillgängliga för kommande skor. Efter semestern någon gång kommer det komma en ny period där de som har rätt till nya arbetsskor i år har chans att prova ut ett par.

Exakt vilken summa som är budgeterad för arbetsskor nästa år, 2025, har Eva Berglund inte i huvudet, men det rör sig om cirka 460 000 kronor.

– I övrigt planerar nämnden att avsätta cirka 300 000 kronor för rökdetektorer på våra trygghetslarm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!