Så mycket kan parkeringskaoset kosta kommunen

Nu står det klart hur många parkeringsanmärkningar som kan komma att överklagas efter att kommunen saknat giltigt kommunbeslut för kommunal parkeringsövervakning.

Omkring en halv miljon kan det kosta kommunen om alla som fått en parkeringsanmärkning de senaste sex månaderna väljer att överklaga.

Omkring en halv miljon kan det kosta kommunen om alla som fått en parkeringsanmärkning de senaste sex månaderna väljer att överklaga.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2024-07-05 09:41

Enligt polisen går det att överklaga en parkeringsanmärkning inom sex månader från att den betalats. Så här sa Henrik Monés, gruppchef för den grupp inom Polisens Rättsektion Syd som hanterar parkeringsbestridanden, i en tidigare intervju med Vimmerby Tidning:

– Vi har en lag som heter "Lag om felparkeringsavgift" och i den nionde paragrafen så står det att en parkeringsanmärkning kan bestridas absolut senast sex månader efter att man har betalat in felparkeringsavgiften. Så är det äldre än så kommer vi att avvisa. 

För Vimmerby kommun innebär det att parkeringsanmärkningar på omkring en halv miljon kronor kan komma att överklagas.

– Det har för perioden, sex månader, delats ut cirka 1000 parkeringsanmärkningar. Beloppet för dessa motsvarar cirka 500 000 kronor, skriver gatuchef Roger Lindell i ett mejl.

Kommunen ska ha skickat in ett nytt kommunbeslut till polisen och väntar på besked. 

– Gällande beslutet så är det oförändrat, inget nytt i dagsläget. Parkeringsövervakningen är pausad i väntan på detta, eller på ett nytt beslut, skriver Lindell. 

Har ni märkt några effekter av att det inte varit parkeringsövervakning den senaste tiden?

– Polisen har fortsatt samma möjlighet att utdela avgift för parkeringsförseelser som tidigare.Till viss del har informationen som gått ut om att ingen övervakning för tillfället utförs fått den effekten att det felparkeras, men överlag så parkeras det med sunt förnuft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!