En sammanställning av siffror som analysföretaget Ramboll gjort på uppdrag av Systembolaget visar att alkoholkonsumtionens samhällsekonomiska konsekvenser är lägst i Kalmar län bland alla län i hela Sverige.
Enligt undersökningen kostar länsbornas drickande sammanlagt 8 339 kronor per capita varje år, vilket totalt blir drygt två miljarder kronor. Det man räknat på är bland annat kostnader för vård och behandling, brottslighet och produktionsbortfall på grund av sjukskrivningar eller baksmälla.
– Det här är den första studien i sitt slag. Det är första gången någon räknat på alkoholens kostnader och nyttor per region, säger Malin Sandquist, avdelningsdirektör för Bolag och Samhälle på Systembolaget, i en kommentar till studien.
Enligt studien, som bygger på siffror från 2017, dricker länets invånare i snitt 7,24 liter alkohol varje år. Det är den fjärde lägsta siffran i landet och ligger en bra bit under riksgenomsnittet på nio liter. Listan toppas av Stockholms län där man dricker 9,95 liter alkohol per person och år.
Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO i Vimmerby gläds över siffrorna men menar samtidigt att man inte kan lita alltför mycket på studien.
– Vi tycker såklart att det är jättebra att kostnaderna, alkoholskadorna och konsumtionen verkar ha gått ner men risken är alltid att folk dricker på andra ställen och på andra sätt och inte köper på Systembolaget, säger Jimmy Alexandersson som är ordförande i föreningen.
Istället önskar ordföranden att undersökningen gjorts på en ännu bredare front.
– Det vore bättre med en undersökning som visar en helhet över alla droger och inte bara alkohol. Jag är orolig för att många gått över till starkare saker som kanske är ännu mer beroendeframkallande. Man hör ju på stan hur lätt det är att få tag i tabletter och liknande, säger Jimmy Alexandersson.
I studien har man också räknat på kostnaden för försämrad livskvalitet för den som dricker och för omgivningen. Den kostnaden beräknas uppgå till 900 miljoner kronor i Kalmar län.
– Det är viktigt med fortsatta åtgärder för att hålla nere skador och kostnader. För trots att Sverige är ett av de länder i Europa där man dricker minst totalt sett, så innebär alkoholen stora kostnader för samhället, säger Malin Sandquist.
Analysföretaget skriver också i rapporten att det finns osäkerheter i beräkningarna av kostnaderna.