Så mycket kostar elevhälsan i Vimmerby

Kommunernas kostnad för elevhälsan i grundskolan varierar rejält. Vimmerby lägger tredje minst pengar av kommunerna i Kalmar län.

Elevhälsan har breddats och ska främst jobba förebyggande så att alla elever mår bra och har lättare att ta till sig undervisningen. Men kommunernas kostnad för elevhälsa varierar kraftigt.

Elevhälsan har breddats och ska främst jobba förebyggande så att alla elever mår bra och har lättare att ta till sig undervisningen. Men kommunernas kostnad för elevhälsa varierar kraftigt.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Vimmerby2018-09-22 21:50

Det visar en sammanställning som nyhetsbyrån Sirén gjort av statistik från Skolverket.

Vimmerby kommun lägger 2 860 kronor per elev och år till elevhälsan. Kostnaden i Hultsfred är 2 720 kronor. Lägst ligger Mönsterås med 2 350 kronor och högst kostnad har Högsby på 4 570 kronor per elev.

I riket spänner skillnaden från 9 300 kronor i Sandviken till 1.600 kronor i Nordmaling.

Sedan den nya skollagen infördes 2011 har elevhälsans uppdrag förändrats.

– Många fler rektorer har börjat inse att elevhälsan är deras ansvar, vilket gör att det händer ganska mycket ute i landet just nu, säger Ingrid Hylander, psykolog och docent i pedagogik på Karolinska institutet, till Nyhetsbyrån Siren.

Den nya lagen kräver tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator. Elevhälsan ska främst vara förebyggande och hälsofrämjande.

– Man ska skapa ett klimat som gör att eleverna mår bra helt enkelt. Det är bra för alla elever, och särskilt för de som har problem. Då gäller det att få med sig alla yrkeskategorier i det arbetet. Där missar man till exempel ofta psykologerna i det förebyggande och främjande arbetet och anlitar dem kanske endast vid behov, säger Ingrid Hylander.

I kostnaderna som jämförs ingår bland annat skolläkare, skolsjuksköterskor och skolkuratorer, men lokaler, elevassistenter, skolvärdar eller specialpedagogiska insatser.

Vi har sökt Pia Ehrnlund Bengtsson på utbildningsförvaltningen för en kommentar till Vimmerbys kostnad, men inte nått henne.

Kostnaden för elevhälsa i Kalmar län

Högsby 4 570 kronor per elev och år.

Oskarshamn 4 250 kronor per elev.

Torsås 4 210 kronor per elev.

Emmaboda 3 860 kronor per elev.

Västervik 3 490 kronor per elev.

Nybro 3 430 kronor per elev.

Borgholm 2 900 kronor per elev.

Mörbylånga 2 880 kronor per elev.

Kalmar 2 870 kronor per elev.

Vimmerby 2 860 kronor per elev.

Hultsfred 2 720 kronor per elev.

Mönsterås 2 350 kronor per elev.

(Källa: Sirén/Skolverket)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!