Det framgår av underlag från Vimmerby, Hultsfred och Västerviks kommuner som Vimmerby Tidning tagit del av och jämfört.
Det ska dock sägas med en gång; att det är alltid vanskligt att jämföra beställning av tjänster mellan kommuner. Var och en har sin organisation och sitt sätt att kontera tjänster som köps.
– Man kan säga att vi har två baskonton kopplade till arbetsmiljöarbetet; hälso- och friskvård och företagshälsovården. Sen har vi ett baskonto för konsulttjänster och ett för kurser och liknande. Eftersom det är runt 75 olika chefer som gör inköp av det här slaget kan det mycket väl förekomma att köp av en konsulttjänst konteras på ett annat konto eller en kurs konteras som konsulttjänst, säger HR-chefen Marie Halldén när Vimmerby Tidning ringer upp.
För en dryg vecka sen larmade rödgröna majoriteten i Vimmerby om krisläge i kommunens ekonomi. En situation man anser sig dela med många andra kommuner och regioner.
Bland de åtta punkterna med omedelbara sparåtgärder fanns bland annat att dra ner på konsulter. Några konkreta exempel anges inte. Det är upp till berörda verksamheter att avgöra.
De senaste fem åren ligger kommunens kostnader för konsulter på 13,4 och 15,7 miljoner kronor om året.
2022 blev slutsumman för olika konsulttjänster 14,2 miljoner kronor. Av det är ungefär 4,6 miljoner kronor tjänster som kommunalförbundet Itsam fakturerat kommunen för support av telefoner och datorer.
Resterande 9,5 miljoner avser tjänster som köpts in av de olika verksamheterna.
Socialförvaltningen har köpt stöd till administrationen för 475 000 kronor. Utbildning för IFO, individ- och familjeomsorgen för 315 000 och familjerättssekreterare för 191 000 kronor.
Inom barn- och utbildningsförvaltningen är största posten cirka 840 000 kronor för reguljär undervisning på gymnasiet. Konsulttjänster på förvaltningen har kostat 169 000 kronor och fortbildning av lärare i grundskolan ligger på 147 000 kronor.
Fastighetsavdelningen har köpt konsulthjälp för 642 000, mark- och exploatering för 856 000 kronor och revisorerna för 658 000 kronor. I stora drag ser det ungefär lika ut mellan de olika åren i Vimmerby kommun.
Även i Västerviks kommun är inköpen av konsulttjänster spridda mellan olika verksamheter. I sammanställningen framgår att de större beloppen ligger inom samhällsbyggnad med 22,4 miljoner kronor under fjolåret, ledningskontor, 8,2 miljoner, kommunservice, 1,9 miljoner samt arbete och kompetens, 1,7 miljoner kronor. Totalt köpte Västervik konsulttjänster för 38,5 miljoner kronor förra året.
Utslaget per kommuninvånare blir det 1 051 kronor. Motsvarande belopp för Vimmerbys inköp av konsulttjänster under 2022 blir 913 kronor per kommuninvånare.
Hultsfreds kommun köpte in konsulter för 7,4 miljoner kronor i fjol. Det motsvarar 528 kronor per invånare. Samtidigt har kommunens kostnader för just konsulttjänster minskat kraftigt de senaste fem åren, från 14,5 miljoner kronor och 1 034 kronor per invånare 2018, till fjolårets nära nog bara hälften så kostsamma belopp.
Orsaken är dock oklar.
"Det bästa svar jag har är att det inte är en medveten strategi. Huruvida det stämmer och vad det kan bero på skulle jag behöva lägga ett tag på att analysera" skriver ekonomichefen Henric Svensson i ett mejl.