Så mycket sämre tjänar anställda i Vimmerby

Det skiljer stort i lönekuverten bland landets kommunanställda. Vimmerby hamnar i bottenskiktet i Kalmar län. ”Vi ligger alldeles för lågt”, säger Petra Dahlström Wall, Kommunal.

Löneglappet inom länet är 2 300 kronor mellan Torsås och Högsby. Vimmerby placerar sig i det lägre skiktet.

Löneglappet inom länet är 2 300 kronor mellan Torsås och Högsby. Vimmerby placerar sig i det lägre skiktet.

Foto: Nyhetsbyrån Sirén

Vimmerby2020-05-27 18:00

Kommunanställda i Solllentuna har bäst snittlön i Sverige – 36 900 kronor i månaden och en bra bit över rikssnittet på 31 400 kronor. I Åsele ligger man sämst, med 28 200 kronor, visar statistik för 2019 från SCB, som Nyhetsbyrån Sirén tagit fram. Inom Kalmar län är löneglappet inte fullt lika dramatiskt. Här skiljer det 2 300 kronor mellan Torsås, där snittlönen är högst med 31 800 kronor i månaden och Högsby på 29 500 kronor.

Hultsfred med en snittlön på 30 000 kronor är bland de nio kommuner i länet som passerar just 30 000 kronors-gränsen medan Vimmerby och Västervik ligger i bottenskiktet med 29 700 respektive 29 600 kronor i snittlön.

– Lönefrågan är en av de viktigaste att jobba med inför den avtalsrörelse som av kända skäl skjutits upp till hösten, säger Petra Dahlström Wall, som för några månader sedan tog över ordförandeposten för Kommunals sektion i Vimmerby. 

I det näst största fackförbundet finns många yrkesgrupper där snittlönen ligger betydligt under den totala genomsnittslönen för kommunanställda. Enligt en sammanställning Kommunalarbetaren gjort tjänar exempelvis en undersköterska i Vimmerby kommun i snitt 25 700 kronor, en personlig assistent 25 600 kronor, en barnskötare 24 900 kronor och en lokalvårdare 23 600 kronor.

– Vi ligger alldeles för lågt och det har vi gjort i många år nu. Vi har många medlemmar i yrken som är samhällsviktiga och det har verkligen märkts nu i coronatider. Lönerna måste upp, så är det bara.

Tror du förhandlingsläget kan bli bättre efter corona?

– Jättesvårt att säga. Jag hoppas givetvis på det, så att man inte bara får höra att man är duktig och får en klapp på axeln, det här ska synas i lönekuvertet, givetvis. Det går inte att lyfta någon specifik grupp, jag vill ha upp alla i lön generellt. Lokalvårdare, de som jobbar i barnomsorgen, personliga assistenter, det är många som ligger för lågt i lön och titta bara på undersköterskor på äldreboenden och hemtjänsten, som sliter som djur.

Varför tror du att Vimmerby ligger i bottenligan i länet?

– Det kan jag inte svara på. Där har jag än så länge för lite bakgrund. Jag tycker ändå att förvaltningarna är inne på rätt väg, i de kontakter vi haft. De vill nog också, det är pengarna som måste dit, bara.

Vi har sökt kommunalråd Jacob Käll och HR-chef Marie Halldén, som valt att återkomma senare.

"Lönerna måste upp, så är det bara", säger Petra Dahlström Wall, ordförande för Kommunal i Vimmerby.
"Lönerna måste upp, så är det bara", säger Petra Dahlström Wall, ordförande för Kommunal i Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!