Så mycket tjänar den nya chefen

Kommunen har hittat en nödlösning för att säkra räddningstjänstens ansvarsområde. En dyr sådan medger kommunstyrelsen.

En tillfällig lösning för räddningstjänstens organisation innebär att tre delar på uppdraget. Interimchefen kostar 138 000 kronor i månaden.

En tillfällig lösning för räddningstjänstens organisation innebär att tre delar på uppdraget. Interimchefen kostar 138 000 kronor i månaden.

Foto: Arkivbild

Vimmerby2020-05-28 06:00

När Vimmerbys senaste ordinarie räddningschef avgick för ett och halvt år sedan ingick Vimmerby ett avtal med Västervik. Men Västervik valde att inte förlänga avtalet efter april i år.

– Vi var tvungna att säkra vår egen organisation samtidigt som pandemin. Det har varit ett ansträngt läge och vi har haft väldigt kort tid på oss att säkra organisationen. Nu har vi en tillfällig lösning, säger Jacob Käll (C) kommunstyrelsen ordförande.

Räddningschefens uppdrag delas mellan tre personer. Kommundirektör Carolina Leijonram blir säkerhetsskyddschef. Då hon redan har ansvaret tillkommer ingen kostnad. Ola Ståhlgren, tillförordnad räddningschef kostar 3 320 kronor extra i månaden.

Tillsatt interimchef Håkan Ilestrand landar på 138 000 kronor i månaden för 75 procents konsultbaserad tjänst.

– Det är en dyr lösning, men en helt nödvändigt då vi har tuffa lagkrav på oss. Det är en helt annan situation och ingår mycket mer än för några år sedan, säger Jacob Käll.

Det innebär att organisationen planeras med ytterligare ett par tjänster.

– Vi vill och tror fortfarande att vi behöver samverka med andra kommuner framöver, för det här är så pass dyrt och man behöver samverka. Förutom att det här är en konsultlön blir det billigare om vi kan dela en chef med någon eller flera kommuner.

– Efter krisen då vi inte längre har interimlösningen har vi möjlighet att fortsätta i samverkan med någon eller ha en annan organisation, säger Marie Nicholson (M), förste vice ordförande. 

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!