Så ordnar du ett veganskt julbord

Prinskorv, frestelse och sill står på köksbordet hos Annika Fundin. Ser gott ut. Luktar gott också. Veganens julbord är snubblande likt det köttiga – ytligt sett.

Annika Fundin har varit vegetarian i 15 år och vegan de sista sex.

Annika Fundin har varit vegetarian i 15 år och vegan de sista sex.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-12-22 18:00

Få högtider är så späckade av kött som julen. Korv, köttbullar, skinka, revbensspjäll, kallskuret, lax, sill…Möjligen måste du åka hem till gammelfaster för att hitta sylta och dopp i grytan.

Men intresset för det gröna ökar. Grönkålen har fått uppsving och alltfler vill lindra sin klimatångest. Att det återvunna plagget är årets julklapp är symptomatiskt, tycker Annika Fundin, miljömedveten vegan.

– Det finns en hel del kring jul man kan fundera över. Många tycker att det blir för mycket av allt, ändå är det lätt hänt att det bara rullar på. Både vi och miljön skulle må bättre av att dra ner lite på stressen och överkonsumtionen och bara försöka ha lite mysigt, säger hon, medan hon rör om i knäcksmeten som enkelt blir vegansk genom att byta den vanliga kogrädden till sojagrädde.

Hon blev vegetarian för 15 år sedan och kommer knappt ihåg om hon smakat sill. För sex år sedan tog hon steget fullt ut och skippade även animaliskt fett, mjölkprodukter och ägg.

– Jag blev vegetarian av moraliska skäl, det kändes fel att äta djur. Och jag blev tidigt intresserad av miljöfrågor. Beslutet att bli vegan växte fram, dels för att det inte är lika besvärligt att leva veganskt längre, men främst för att jag ville stå utanför mjölk- och äggindustrin, som inte alltid är så bra den heller.

Nu stundar köttfrosseriets högsäsong. Vill man minska de animaliska inslagen på julbordet är det en enkel match, tycker Annika Fundin.

– Det finns mängder av tips och recept, och det är lätt att hitta veganska alternativ i vilken livsmedelsbutik som helst. Däremot borde det finnas mer vegansk mat när man går ut. Blir man medbjuden på ett julbord är det ofta bara lite sallader man kan äta.

Att vara ensam vegan bland köttätare är inte något hinder.

– Min sambo skulle nog aldrig kunna ställa om. Men det är inga problem, han äter det han vill och jag äter min mat. Många tycker det är ganska kul att prova att laga och äta vegansk mat också. Äter man kött kan man köpa mera KRAV-märkt.

Vilken är den vanligaste fördomen, tycker du?

– Att det är krångligt och äckligt. De flesta blir positivt överraskade.

En av julfavoriterna är rödbetssallad med potatis, äpple och vegansk majonnäs.

– Den är jättegod. Sillen med aubergine och tångkaviar är också superbra och i ”Fiskvännens frestelse” är det kapris och oliver som ger sälta och sojagrädde krämighet.

Finns det något du kan sakna?

– Egentligen inte. Det är så länge sedan jag åt kött, så det har blivit en självklar vana att äta veganskt. Jag mår bra och gör vad jag kan för miljön. Och det är en väldig skillnad mot när jag blev vegetarian för 15 år sedan. Då fanns i stort sett bara quorn att välja på…

Annikas tips för hållbar jul

• Se över ditt julbord. Minska antalet rätter och minska på köttet.

• Aubergine som läggs in liknar sill i konsistensen.

• Använd gärna grönkål. Det går att göra massor av goda rätter av kål.

• Många julbordsklassiker är enkla att göra veganska. Byt ut animaliska produkter, till exempel majonnäs och mejeriprodukter, till veganska alternativ.

• Testa nytt. Det är hur enkelt som helst att hitta spännande recept på vegansk mat idag.

• Tänk säsongsbetonat. Det är oftast billigare och mycket bättre för miljön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om