Vimmerbymäklarna: "Räntehöjningen påverkar inte lokalt"

Trots räntehöjningarna menar mäklarna i Vimmerby att bostadsmarkanden lokalt inte påverkas. "Marknaden är glödhet, vi säljer hus som aldrig förr och budgivningarna fortsätter som tidigare", säger Edyta Hammar på Svensk Fastighetsförmedling i Vimmerby.

Räntehöjningen påverkar inte bostadsmarknaden lokalt menar mäklare i Vimmerby.

Räntehöjningen påverkar inte bostadsmarknaden lokalt menar mäklare i Vimmerby.

Foto: Sofie Olsson/Elin Elmström

Vimmerby2022-07-04 06:00

I torsdags höjde Riksbanken styrräntan från 0,25 till 0,75 procent. Den senaste tidens räntehöjningar har gjort att bostadspriserna i landet sjunkit. Enligt statistik från analysföretaget Valueguard sjönk den genomsnittliga prisutvecklingen med 1,6 procent under maj. 

– Det är en stor diskussion just nu. Så nästintill alla säljare som kommer till oss frågar om det ens går att sälja sin bostad nu och hur räntan påverkar, berättar Edyta Hammar. 

Störst minsking sker i storstäderna. Totalt har priset i Stockholm fallit med 4 procent de senaste tre månaderna, 1,5 procent i Göteborg och 1,1 procent i Malmö. 

– I dagsläget påverkar räntehöjningen inte alls marknaden Vimmerby. Jämför man med Stockholm är det en väldigt stor skillnad på pris. Jag skulle snarare säga att det lokalt blivit ett större köpsug och är väldigt stor omsättning på fastigheterna, säger Edyta Hammar. 

Magnus Boberg på Fastighetsbyrån i Vimmerby är av liknande åsikt. 

– Vi har inte märkt av varken minskat tryck på visningar eller förfrågningar. Min spontana reaktion är att det beror på att vi har betydligt lägre snittpriser som fortfarande är humana. Priser som yrkesverksamma människor kan hantera att ha en lite högre ränta på, så jag tror inte att det tar lika hårt hos oss. 

Vad händer om räntan höjs ytterliggare?

– Jag tror inte att det kommer att slå så hårt här, säger Edyta Hammar och fortsätter;

– Folk har glömt bort att vi har legat på räntor mellan 4-5 procent för 5-7 år sedan. Så vi är nu på väg till det normala. Många som har köpt bostad tidigare har varit med om detta så för dem är det ingen chock. Det är det kanske mer för förstagångsköpare som köpt under perioden då vi hade nollränta. 

Inte heller Magnus Boberg tror att ytterliggare räntehöjning kommer att påverka bostadspriserna. 

– Räntorna har varit onormalt låga under så lång tid. Mig veterligen har bankerna varit väldigt duktiga på informera och kalkylera för högre räntor så jag tror ändå att gemene man är förberedd på det. Jag tror att det är en värre psykologisk faktor när media skriver väldigt svarta rubriker. Vilket kanske kan påverka på kort sikt. Men på längre sikt tror jag inte att det kommer få den kraftiga effekt som i storstäderna där kvadratmeterpriset är flera gånger högre. 

"Vi har inte märkt att antal objekt minskar på grund av räntan utan vi har väldigt mycket som kommer komma ut. Det omsätts mycket och snabbt", säger Edyta Hammar på Svensk Fastighetsförmedling i Vimmerby.
"Vi har inte märkt att antal objekt minskar på grund av räntan utan vi har väldigt mycket som kommer komma ut. Det omsätts mycket och snabbt", säger Edyta Hammar på Svensk Fastighetsförmedling i Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!