Så påverkas du av vårdblockaden: "Kan få stora konsekvenser"

Klockan 16.00 på torsdagen aktiverades Vårdförbundets konfliktåtgärder. "Blockaden kan få stora konsekvenser för regionens hälso- och sjukvård", säger Ingeborg Eriksson, regiondirektör i Region Kalmar län, i ett pressmeddelande.

Vimmerby2024-04-25 16:17

Pressmeddelandet skickades ut direkt när klockan hade passerat 16:00. Anledningen till vårdförbundets konfliktåtgärder är att kollektivavtalet som reglerar löner och anställningsvillkor har löpt ut – och parterna har inte kommit överens om ett nytt avtal.

För Region Kalmar län innebär det en blockad mot övertids- och mertidsarbete samt blockad mot nyanställningar för varslade yrkesgrupper.

"I dagsläget ska alla patienter även i fortsättningen komma till sina planerade vårdbesök eller operationer. Om ett besök måste flyttas fram kommer regionen att kontakta patienter via telefon och ringer då från det nya telefonnumret som börjar på 010-35", skriver Region Kalmar län.

– Vi behöver anpassa verksamheten så att vi minimerar risken för att behov av övertid ska uppstå. I dagsläget är det svårt att veta exakt vilka konsekvenser en blockad får på sikt så vi behöver anpassa oss under konfliktens gång. Samtidigt är vi medvetna om att det kan uppstå situationer där planerad vård måste skjutas upp, då vi kan behöva flytta personal till den akuta verksamheten för att hantera exempelvis sjukfrånvaro, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar län.

De som berörs av Vårdförbundets konfliktåtgärder är medlemmar i Vårdförbundet som är anställda som sjuksköterska, barnmorska, biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska, samt specialister inom dessa grupper inom vårdförbundets avtalsområde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om