Så påverkas leksaksbutiken i pandemins spår

Leksakshuset i Vimmerby har inte drabbats av följderna av coronapandemin, i lika stor utsträckning som flera andra butiker. Tvärtom har efterfrågan på sällskapsspel och pussel ökat.

Pia Hofvning på Leksakshuset Lekia i Vimmerby konstaterar att efterfrågan på leksaker inte har påverkats så stort av coronapandemin.

Pia Hofvning på Leksakshuset Lekia i Vimmerby konstaterar att efterfrågan på leksaker inte har påverkats så stort av coronapandemin.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-06-02 11:00

Pia Hofving och sonen Joachim äger och driver Leksakshuset Lekia i Vimmerby. Till skillnad från butiker i flera andra branscher har de inte märkt av så stora negativa konsekvenser av coronapandemin.

– Jag är glad över att vi har klarat oss så pass väl, men lider samtidigt med kollegor i andra branscher som drabbats, säger Pia Hofving.

Vad beror det på att ni klarat er så pass väl?

– Efterfrågan på både leksaker och babytillbehör är ganska konstant. Det föds nya barn och födelsedagar ska firas, säger Pia Hofving som märkt av extra stor efterfrågan på vissa varor.

– Folk vill ha något att pyssla med så vi har sålt extra mycket av pussel, pärlplattor och sällskapsspel, säger hon.

En del problem relaterade till coronapandemin har dock märkts av.

– Vi har haft svårt att få leveranser av vissa varor från utlandet. Gungställningar går inte att få tag på och sparkcyklar har vi bara de vi har på lager själva. Sedan har vi märkt att fler konstigt nog väljer att betala med kontanter och det känns inte helt optimalt med tanke på smittorisk, säger Pia Hofving.

En del orosmoln finns även kring hur en begränsad turistsäsong kommer att påverka butiken.

– Sommaren är vanligtvis vår bästa tid, bättre än julhandeln till och med, då många turister söker sig hit. Därför har vi valt att inte ta in någon extra personal än till sommaren. Det känns bättre att avvakta och se hur det utvecklar sig, säger Pia Hofving.

Pussel för både barn och vuxna är något som Pia Hofving sålt mer av på sistone.
Pussel för både barn och vuxna är något som Pia Hofving sålt mer av på sistone.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!