Så påverkas luciafirandet av nya vaccinreglerna

Enligt skolchefen kommer har man fått tänka om angående skolornas luciafirande och dela upp Vimarskolan och Astrid Lindgrens skola, där planen från början var att de skulle göra det tillsammans.
Enligt skolchefen kommer har man fått tänka om angående skolornas luciafirande och dela upp Vimarskolan och Astrid Lindgrens skola, där planen från början var att de skulle göra det tillsammans.

Nu gäller krav på vaccinbevis för sammankomster med fler än 100 deltagare, vilket berör delar av skolornas verksamhet inför julen.

Vimmerby 7 december 2021 06:00

Enligt Polismyndigheten kan en skolas luciakonsert, beroende på vilka som deltar, räknas som en allmän sammankomst. Om en eller några klasser är inbjudna räknas det inte men om man däremot har en konsert dit fler klasser och anhöriga bjuds in kan den enligt Skolverket omfattas av de nya reglerna.

– Vi jobbar inte med vaccinationspass. Rekommendationerna för större evenemang gäller inte för skolan i sig men vi har ändå haft uppe det här till diskussion, säger Ola Karlsson, skolchef på Vimmerby kommuns Barn- och utbildningsförvaltning.

De nya reglerna har lett till att skolan inte kommer att kunna genomföra vissa större sammankomster på det sätt man tänkt.

– Exempelvis kommer vi inte att samla alla gymnasieelever i kyrkan, på grund av situationen. Man kan fortfarande genomföra lussevaka där man kan sprida ut sig över större ytor. Från början var planen att Vimarskolan och Astrid Lindgrens skola skulle göra det ihop med de kommer att göra det var för sig, säger Ola Karlsson.

Skolan har, enligt Skolverket, inte någon skyldighet att anpassa verksamheten för ovaccinerade individer men man har samtidigt ett generellt ansvar för att motverka spridning av sjukdomar.

– Vi har sagt att större samlingar med väl över hundra personer, och då inkluderas barn och elever, i lokaler med begränsad yta och fast möblemang inte är tillåtna. Andra sammankomster är okej men det ska såklart riskbedömas och göras så smittsäkert som möjligt, säger Ola Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa