Så påverkas invånarna av Eons ledningsbygge

Under hösten kommer Eons bygge av den nya kraftledningen att ta vid mellan Vimmerby och Södra Vi.

Till hösten närmar sig bygget av Eons nya kraftledning Vimmerbys tätort.

Till hösten närmar sig bygget av Eons nya kraftledning Vimmerbys tätort.

Foto: Lotta Willsäter

Vimmerby2023-07-17 11:30

Bygget av den luftburna kraftledningen mellan Vimmerby och Kisa drog igång ordentligt mellan Kisa och Horn förra hösten. Nu börjar resningen av den 130kV kraftiga strömkabeln närma sig Vimmerbys tätort.

– Just nu befinner sig arbetet mellan Horn och Gullringen, säger Eons regionchef Björn Persson.

På torsdagen förra veckan dök det upp skyltar längs riksväg 34 mellan Vimmerby och Södra Vi som aviserade om bygget av Eons nya kraftledning. Det dröjer ytterligare några veckor innan bilister längs riksväg 34 kommer skönja resningen av ledningsstolparna på var sida vägen.

– Det kommer inte att bli några störningar i elförsörjningen. Möjligen under ikopplingsarbetet, men det handlar inte om några långvariga störningar, utan kommer att ske under ett antal timmar någon dag. Men det är en bit dit. Blir det så, kommer vi avisera det i förväg till våra kunder som blir berörda av detta, säger Björn Persson.

Bygget kommer att orsaka ett par stopp i trafiken då ledningen monteras tvärs över vägen.

– Vi kommer att korsa riksväg 34 vid ett eller två tillfällen. När man drar linorna över vägen blir det ett kort trafikstopp, men det kommer att vara under en tid på dygnet när det är så lite trafik som möjligt. Det är just när linan skall dras över vägen som det sker, säger Björn Persson.

Tidpunkten för trafikstoppet är ännu okänt.

– Så planerat är det inte än så länge. Men när det kommer att ske, så kommer vi naturligtvis att berätta om det också.

undefined
Eons regionchef Björn Persson om arbetet längs riksväg 34.

Bortsett från dessa stopp ser inte Björn Persson att bygget kommer att påverka trafiken avsevärt.

– Maskinerna kommer att befinna sig i själva ledningsgatan, så de kommer inte att störa trafiken på vägen utan de kommer att vara vid sidan av riksväg 34.

Det kommer resas parvis med ledningsstolpar och monteras en överliggare, där det så småningom kommer dras tre kablar som transporterar strömmen. Stolparna varierar i höjd beroende på vilken terräng de befinner sig i. Bakgrunden till satsningen är att möta en stigande efterfrågan på el och att möjliggöra omställningen till förnybar och återvunnen energi.

– Det är ett ganska spektakulärt bygge som kommer att ske. Det kommer bli spännande att se hur det här framskrider, säger Björn Persson.

 Hela projektet är målsättningen att det skall vara färdigt vid halvårsskiftet 2024, alltså om nästan exakt ett år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!