Så påverkas Vimmerbygymmen av nya råden: "Förberedda"

Plexiglasskärmar mellan träningsredskapen, pausad fysisk verksamhet eller hålla öppet? Så agerar gym i Vimmerby efter nya allmänna råden.

Både Träningshuset och Body Gym & Relax kommer att köra utomhusträning så länge vädret tillåter.

Både Träningshuset och Body Gym & Relax kommer att köra utomhusträning så länge vädret tillåter.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-11-12 10:00

Nya allmänna råd där man bland annat uppmanas att inte vistas i exempelvis gym, blev verklighet för Kalmar län under tisdagen.

Friskis & Svettis i Vimmerby har sin verksamhet i Astrid Lindgrens skolas gymnastikhall, som nu stängs helt av kommunen.

– Vi pausar träningen nu, enligt restriktionerna. Dels så är hallarna stängda och så måste vi ta ansvar och respektera de restriktioner som gäller vår region. Vi gör ju det här för att hålla folk friska och det får ju motsatt verkan om man tränger ihop folk i en hall, säger Caroline Adolfsson som är ordförande. 

Trots att verksamheten sätts på paus finns det digitala lösningar för den som vill träna hemma och enligt Adolfsson tittar man också på andra lösningar för träning.

Träningshuset har vidtagit flera åtgärder för att kunna fortsätta hålla öppet.

– Vi gör väldigt mycket och har gjort mycket redan tidigare. Vi har sneglat på andra län så vi har varit förberedda för detta. Först och främst så blir vi påverkade av att det inte kommer lika mycket kunder, säger Anders Gustavsson.

Han berättar att de minskar ner antalet deltagare på passen, skärmar av redskap med plexiglas, och informerar om när det är minst antal besökare på gymmet.

Att kunna ha igång verksamheten tycker Gustavsson har en viktig funktion.

– En del i det hela är att för att inte hamna i en riskgrupp så är det viktigt att hålla igång, det är det vi måste försöka jobba med. Fetma är ett problem, diabetes, depression – det är mycket som kan leda till att man kommer in i en riskgrupp. Därför vill vi att man ska försöka hålla igång men att vi försöker göra det så säkert som möjligt.

På Body Gym & Relax fortsätter man också att hålla öppet, men med en del förändringar för att minska smittspridning. Bland annat minskas antalet deltagare på pass och vissa pass planeras om för att man inte ska behöva dela redskap med varandra.

– Om det kommer nya restriktioner så följer vi dem, vi följer alla som kommer ut och håller oss uppdaterade och uppmanar alla våra medlemmar att sköta hygienen och desinficera sig själva, säger Elin Axelsson, verksamhetschef för Hotell Ronja AB, där Body Gym & Relax ingår.

Har ni märkt av någon minskning i besökare i och med att fallen har ökat i länet?

– Vi har inte märkt någon jättestor minskning de senaste dagarna eller veckan. Nu kom de här råden nyligen så vi vet inte hur det kommer påverka framtiden.

Antalet deltagare på träningspassen minskas ner. Bilden är en genrebild.
Antalet deltagare på träningspassen minskas ner. Bilden är en genrebild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!