Så planerar äventyrsparken att öppna smittsäkert

Äventyrsparken Vimmerby Adventure öppnar till påsk. Skillnaden mot tidigare är att alla bokningar nu måste ske online.

Peter-Anner Hendrix säger att 2020, trots allt, gick bättre än förväntat. Nu stundar en ny säsong för hans äventyrspark, med nya pandemi-restriktioner.

Peter-Anner Hendrix säger att 2020, trots allt, gick bättre än förväntat. Nu stundar en ny säsong för hans äventyrspark, med nya pandemi-restriktioner.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2021-03-28 07:00

Ansvarar man för en äventyrspark där man släpper upp besökare för att klättra på 18 meters höjd, ja då bör förstås säkerhetstänkandet sitta i ryggraden. När Peter-Anner Hendrix planerade sin storsatsning på klätterbanor, Vimmerby Adventure, handlade de förebyggande insatserna om säkerhetslinor, bärselar, karbinhakar och skyddshjälmar. Satsningen inleddes 2019.

Då hade ingen kunnat föreställa sig hur hela världen snart skulle komma att drabbas av pandemin. Nu måste säkerhetstänket lika mycket riktas in på att hindra smittspridning.

Äventyrsparken, med åtta banor och sammanlagt 80 stationer, stod färdig 2020. Den bjuder på utmaningar både för barn och vuxna. Ofta är det familjer som kommer tillsammans för att uppleva våghalsiga klättringar och promenader högt ovanför marken. 

Hur var det att ha sin första riktiga säsong under pandemin?

– Det gick bättre än förväntat, svarar Peter-Anner Hendrix.

När turistbesök från utlandet inte var möjligt så var det å andra sidan många svenskar som stannade hemma. Och en hel del upptäckte den nya äventyrsparken:
 

– Att vi fanns spred sig snabbt i Stockholm, i Malmö, på andra ställen och det kom ungefär fem tusen besökare. Med tanke på att det var första året och med tanke på pandemin så är jag helt nöjd, säger Peter-Anner Hendrix.

Det var inte riktigt tillräckligt för att få rörelsen att gå runt, uppger han, men satsningen görs långsiktigt.

– Till årets säsong har vi snyggat upp en hel del. Vi har förbättrat toaletterna och annan service. Och nästa år bygger vi bland annat ut linbanan, fortsätter han.

Fem stugor har funnits här men boende satsar man inte längre på. Bättre då att samarbeta med campingar och hotell i närheten, resonerar Peter-Anner Hendrix. Vid sin sida har han också sin son och under turistsäsongen anställs ett antal ungdomar för att hjälpa besökarna tillrätta.

Under 2020 hanterades kraven på att begränsa kontakterna genom att man släppte fram 50 personer vardera vid tre olika klockslag. I år blir det 20-minuters intervaller och maximalt åtta personer i en grupp. Och kommer det till exempel en familj på fem så blir det en grupp, då väntar man inte för att fylla på den till max-antalet, uppger Peter-Anner Hendrix.

En viktig skillnad för besökarna i år är att bokningar ska göras online. Man vill inte ha någon ansamling av väntande, med hänsyn till pandemin.

Säkerhet ovanför marken; linor och karbinhakar. Men det krävs säkerhetstänk också för att begränsa kontakter med hänsyn till pandemin.
Säkerhet ovanför marken; linor och karbinhakar. Men det krävs säkerhetstänk också för att begränsa kontakter med hänsyn till pandemin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!