Så rankas företagsklimatet i Vimmerby i år

Det är fortsatt segt för Vimmerby kommun att klättra uppåt i rankingen av företagsklimatet i landets kommuner. Plats 230 i år är bara två steg högre än i fjol.

Vimmerby 23 september 2020 14:04

– Vi är absolut inte nöjda med att lyfta oss två placeringar, det är långt ifrån målet och delmålet att vi åtminstone ska upp på övre halvan bland landets 290 kommuner, säger utvecklingschef Thomas Svärd i en kommentar till Svenskt Näringslivs ranking för 2020 som kom på tisdagen.

 

Totalt hamnar Vimmerby kommun på plats 230. Det är två placeringar bättre än i fjol, kvar på den nivå man hamnade på efter det branta fallet från plats 129 till 257 mellan 2015 och 2016.

– Vi tar med oss frågan till Vimmerby tillsammans för en dialog om vad vi behöver göra och vilket värde man tillmäter rankingen, säger Thomas Svärd. 

 

Rankingen bygger på en rad faktorer, dels en enkät till företagare i kommunen, den presenterades i maj, dels en sammanfattade bedömning utifrån en rad grundläggande fakta bland annat hur många som jobbar i kommunen, hur mycket kommunen lägger ut på entreprenad och hur infrastrukturen ser ut.

– Personligen tycker jag rankingen är en indikator, en slags ögonblicksbild för hur det ser ut. Sen är bakomliggande faktorer som tillgången till flyg, järnväg och vägar svårt för kommunen att ändra snabbt på, säger Thomas Svärd.

 

Hultsfred ligger 178, Västervik 238. Svenskt Näringslivs regionchef Ulrica Bennesved konstaterar att många av länets kommuner har en del att jobba med.

– Man behöver jobba långsiktigt med dialog och kommunikation med näringslivet. Upphandlingsfrågan är viktig, inte minst nu i lågkonjunktur, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa