SÄ reagerar restaurangerna pÄ "barförbudet"

Endast bordservering tillÄts pÄ restauranger och barer. Det Àr FolkhÀlsomyndighetens senaste besked, i arbetet med att förhindra spridningen av coronaviruset.

FolkhÀlsomyndighetens nya direktiv pÄverkar de flesta aktörer. Direkt, eller indirekt. "Salladsbuffén kommer naturligtvis behöva försvinna", sÀger Fredrica Carlqvist, vice VD för Vimmerby Stadshotell.

FolkhÀlsomyndighetens nya direktiv pÄverkar de flesta aktörer. Direkt, eller indirekt. "Salladsbuffén kommer naturligtvis behöva försvinna", sÀger Fredrica Carlqvist, vice VD för Vimmerby Stadshotell.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Vimmerby2020-03-24 18:00

DĂ€rmed kommer all matservering i barer, över disk – eller som orsakar köbildning – att förbjudas, med start onsdag 25 mars.

– Det Ă€r ju bara för oss att försöka hĂ€nga med och följa det som beslutas, sĂ€ger Maria Wester, pubchef pĂ„ Brygghuset i Vimmerby.

– Vi har fĂ„tt styra om hela restaurangen. Nu Ă€r det bara att gilla lĂ€get, och frĂ„n och med imorgon (lĂ€s: onsdag) kör vi bordsservering pĂ„ lunchen. Maten i sig Ă€r ju inte ett bekymmer, utan det Ă€r köbildningen man vill undvika. SĂ„ vi serverar och tar betalt vid borden frĂ„n och med imorgon, onsdag.

Exakt hur förbudet mot barservering ska omsĂ€ttas i praktiken – och vilka verksamheter som förbudet verkligen gĂ€ller – tycks det i skrivande stund rĂ„da viss oklarhet kring.

NÀr vi nÄr Linus Andersson, en av tre kökschefer pÄ Astrid Lindgrens VÀrld och StadsmÀstargÄrden, hÀnger frÄgan fortfarande i luften.

– Vi kör ju redan en form av tallriksservering, fast över disk, sĂ€ger han och fortsĂ€tter:

– Det Ă€r klart att det blir lite problematiskt om vi blir förbjudna att servera sĂ„, men samtidigt gĂ„r allt att lösa. Vi fĂ„r bara hoppas att folk fortsĂ€tter gĂ„ ut och Ă€ta.

PÄ Vimmerby Stadshotell, som redan tillÀmpar tallriksservering under lunchen och pÄ kvÀllen, innebÀr de nya riktlinjerna frÀmst förÀndringar för hotellgÀsterna.

– Det har ju inte kommit ut jĂ€ttetydliga regler för det Ă€nnu, sĂ„ vi vĂ€ntar in sĂ„dant för att se hur vi behöver göra med vĂ„r frukostbuffĂ©. Annars har vi ju redan tallriksservering lunch och kvĂ€ll, sĂ„ dĂ€r pĂ„verkas vi inte sĂ„ jĂ€ttemycket. SalladsbuffĂ©n kommer naturligtvis behöva försvinna och serveras vid bordet eller sĂ„, sĂ€ger Fredrica Carlqvist, vice VD pĂ„ Vimmerby Stadshotell.

Utöver förbudet om barservering inför FolkhÀlsomyndigheten ocksÄ krav pÄ alla nÀringsidkare inom bar- och restaurangbranschen, att upprÀtta handlingsplaner för hur man aktivt arbetar med att begrÀnsa smittspridningen av coronaviruset.

– Det sĂ€tter kanske lite extra press, men egentligen handlar det bara om att hĂ„lla rent och hĂ„lla god hygien. Precis som vanligt. SĂ„ det Ă€r inget konstigt egentligen, tycker Linus Andersson pĂ„ StadsmĂ€stargĂ„rden.

Även Maria Wester pĂ„ Brygghuset tar de hĂ„rdare kraven med ro:

– De gör ju allt för att smittan inte ska sprida sig – och vi fĂ„r bara försöka hĂ€nga med, och göra det bĂ€sta av lĂ€get, sĂ€ger hon.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!