DĂ€rmed kommer all matservering i barer, över disk â eller som orsakar köbildning â att förbjudas, med start onsdag 25 mars.
â Det Ă€r ju bara för oss att försöka hĂ€nga med och följa det som beslutas, sĂ€ger Maria Wester, pubchef pĂ„ Brygghuset i Vimmerby.
â Vi har fĂ„tt styra om hela restaurangen. Nu Ă€r det bara att gilla lĂ€get, och frĂ„n och med imorgon (lĂ€s: onsdag) kör vi bordsservering pĂ„ lunchen. Maten i sig Ă€r ju inte ett bekymmer, utan det Ă€r köbildningen man vill undvika. SĂ„ vi serverar och tar betalt vid borden frĂ„n och med imorgon, onsdag.
Exakt hur förbudet mot barservering ska omsĂ€ttas i praktiken â och vilka verksamheter som förbudet verkligen gĂ€ller â tycks det i skrivande stund rĂ„da viss oklarhet kring.
NÀr vi nÄr Linus Andersson, en av tre kökschefer pÄ Astrid Lindgrens VÀrld och StadsmÀstargÄrden, hÀnger frÄgan fortfarande i luften.
â Vi kör ju redan en form av tallriksservering, fast över disk, sĂ€ger han och fortsĂ€tter:
â Det Ă€r klart att det blir lite problematiskt om vi blir förbjudna att servera sĂ„, men samtidigt gĂ„r allt att lösa. Vi fĂ„r bara hoppas att folk fortsĂ€tter gĂ„ ut och Ă€ta.
PÄ Vimmerby Stadshotell, som redan tillÀmpar tallriksservering under lunchen och pÄ kvÀllen, innebÀr de nya riktlinjerna frÀmst förÀndringar för hotellgÀsterna.
â Det har ju inte kommit ut jĂ€ttetydliga regler för det Ă€nnu, sĂ„ vi vĂ€ntar in sĂ„dant för att se hur vi behöver göra med vĂ„r frukostbuffĂ©. Annars har vi ju redan tallriksservering lunch och kvĂ€ll, sĂ„ dĂ€r pĂ„verkas vi inte sĂ„ jĂ€ttemycket. SalladsbuffĂ©n kommer naturligtvis behöva försvinna och serveras vid bordet eller sĂ„, sĂ€ger Fredrica Carlqvist, vice VD pĂ„ Vimmerby Stadshotell.
Utöver förbudet om barservering inför FolkhÀlsomyndigheten ocksÄ krav pÄ alla nÀringsidkare inom bar- och restaurangbranschen, att upprÀtta handlingsplaner för hur man aktivt arbetar med att begrÀnsa smittspridningen av coronaviruset.
â Det sĂ€tter kanske lite extra press, men egentligen handlar det bara om att hĂ„lla rent och hĂ„lla god hygien. Precis som vanligt. SĂ„ det Ă€r inget konstigt egentligen, tycker Linus Andersson pĂ„ StadsmĂ€stargĂ„rden.
Ăven Maria Wester pĂ„ Brygghuset tar de hĂ„rdare kraven med ro:
â De gör ju allt för att smittan inte ska sprida sig â och vi fĂ„r bara försöka hĂ€nga med, och göra det bĂ€sta av lĂ€get, sĂ€ger hon.