Vimmerbypolitikernas reaktioner på krisen

Lokalpolitikernas syn på dagens misstroendeomröstning speglar i stort partiledarnas. De enas i att efterfråga en starkare regering

Vimmerbypolitikerna: Helen Nilsson (S), Marie Nicholson (M), Jacob Käll (C), Lars Johansson (V) och Jimmy Rödin (SD) om att Stefan Löfvens regering fällts i riksdagen.

Vimmerbypolitikerna: Helen Nilsson (S), Marie Nicholson (M), Jacob Käll (C), Lars Johansson (V) och Jimmy Rödin (SD) om att Stefan Löfvens regering fällts i riksdagen.

Foto: Arkiv, montage: Fanny zu Knyphausen

Vimmerby2021-06-21 14:17

Helen Nilsson (S) i Vimmerby tycker det är en tråkig situation.

– Det är väldigt tråkigt så här ett år före nästa ordinarie val, men nu är det så här och vi får laga efter läge, säger hon samtidigt som hon följer sluttampen på statsminister Stefan Löfvens pressträff på TV.

Vad tror du kommer att hända?

– Jag tror en dialog mellan de mest berörda partierna, alltså de fyra som står bakom januariavtalet, (S, C, Mp och L) samt vänstern måste sätta sig ner och föra konstruktiv dialog. Det är enda möjligheten att undvika ett nyval. Långa rundor med nya dialoger hos talmannen tror jag inte på. 

– Men hittills har ju alla hållit benhårt fast vid sin inställning, så det är stor risk för ett extra val.

Vad känner du inför det?

– Det är tufft nu, ett år före nästa val. Vi har precis börjat planera för valarbetet under nästa år och då dra i gång ett år tidigare är en utmaning, men blir det så, så blir det så, säger Helen Nilsson

Jimmy Rödin, SD i Vimmerby, kommenterar misstroendeomröstningens resultat så här:

– Jag blev positivt överrumplad att V höll ut på sitt löfte under de förutsättningar som fanns. Ett utbyte av nuvarande regering med Löfven i spetsen är något vi ser positivt på i det långa loppet då vi uppfattar politiken som skadlig för Sverige.

Lars Johansson (V) i Vimmerby stöder partiledaren Nooshi Dadgostars agerande i dagens misstroendeomröstning.

– Det är på tiden att C inser att V är en del av regeringsunderlaget. Regeringen måste helt enkelt ta hänsyn till vår politik.

Vad tror du kommer hända?

– Jag tror att C kommer behöva släppa sin prestige och välkomna V i regeringsarbetet. Personligen har jag inte något emot ett nyval, men det tror jag inte kommer att hända.

Hur ser du på SD:s roll i den här omröstningen?

– För mig är det odramatiskt att vara överens i sakfrågor med SD – det händer ofta inom kommunalpolitiken. Men däremot kommer vi inte att stödja en regering som har stöd i SD.

Jacob Käll (C), kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby tycker att utvecklingen är olycklig.

– Vi behöver samla kraft och fokusera på att få landets ekonomi på fötter istället för att lägga kraft på ett nyval. Självklart ska man ställa misstroende om man inte är nöjd med politiken som förs. Men det är ett lite väl skarpt vapen i nuläget eftersom det rör sig om en utredning och inte ett färdigt förslag.

Vad vill du se hända framöver?

– Jag vill att Sverige ska ha en stark regering och komma ifrån det nuvarande instabila politiska läget.

Moderaternas Marie Nicholson ser krisen som ett väntat scenario.

– Den här regeringen borde aldrig ha tillträtt. Det går inte att bygga ett regeringsunderlag på partier med rakt motsatta åsikter. Det här är ett historiskt underkännande av en svensk regering och det var oundvikligt att det skulle ske, säger hon.

Vad tror du kommer att hända?

– Jag vågar inte tippa, men det är nog ingen som vill ha ett extra val, så det blir nog ett antal rundor med talmannen först. Kanske att centern kommer att backa från den här omstridda punkt 44 i januariavtalet. Samtidigt säger Liberalerna att januariavtalet nu har fallit…

Hur ser du på ett extra val med bara ett år kvar till nästa val?

– Extra val är inget bra, men ju tidigare den här regeringen kan bytas ut ju bättre och vi är redo både för extra val och att ta över regeringsmakten, säger Marie Nicholson.

Regeringskrisen

 Det är första gången det blir majoritet i riksdagen bakom en misstroendeförklaring mot regeringen.

Statminister Löfven har nu max sju dagar på sig att avgå eller att utlösa ett extra val. Det ska i så fall hållas inom tre månader. 

Om han avgår utan att utlysa extra val kallar talmannen tänkbara statsministerkandidater till sig för att se vilken av dem som har bäst förutsättning att bilda en regering. Det tog 134 dagar efter riksdagsvalet 2018 och bygger på januariöverenskommelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!