Så blir midsommarvädret i Vimmerby

Midsommarhelgen är på ingång och precis som varje år ställer vi oss frågan – ska vi ha tur med vädret? Vimmerby Tidning har pratat med meteorolog Charlotta Eriksson på SMHI för att få svar.

En varm midsommarhelg är att vänta, enligt meteorolog Charlotta Eriksson på SMHI.

En varm midsommarhelg är att vänta, enligt meteorolog Charlotta Eriksson på SMHI.

Foto: Arkiv

Vimmerby2022-06-23 05:00

Regnjacka och kyla eller shorts och svett? Det är inte alltid lätt att veta hur man ska klä sig för att ta sig igenom midsommarhelgen på behagligast möjliga sätt. I år verkar det som att vi får förbereda oss för sol och värme.

Hur blir egentligen vädret i midsommar?

– Det blir generellt sett varmt i hela landet med ett högtryck som kommer söderifrån och tar med sig värme in över landet. Vi räknar med temperaturer på dryga 25 grader, men det finns vissa tendenser till att det kan gå upp mot 30 grader i era trakter, säger Charlotta Eriksson.

De temperaturer som förväntas på midsommar ligger över det normala, och värmen ser ut att hänga kvar över helgen. Under lördagen och söndagen är det möjligt att vissa stackmoln visar sig och möjligtvis någon skur, men det återstår att se.

På frågan om huruvida det kommer bli väderrekord svarar Eriksson att det är svårt att säga.

– När vi talar om rekord brukar vi mäta över en längre period, så som en månad eller ett år. Det är svårt att sätta rekord för en enskild dag, särskilt midsommar som infaller på olika datum varje år, säger hon.

Oavsett om det blir rekord eller inte kommer det att bli varmt. Den mer oklara prognosen från tidigare i veckan verkar alltså nu mer solklar, goda nyheter för den som är badsugen.

– På fredagen finns inga tecken som behöver ge oro för regn, säger Charlotta Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!