Så ska Båtbyggarskolan räddas

Näringslivet köper lokaler och utrustning för att övervintra Båtbyggarskolan. Stockholms Tekniska Institut tar över stafettpinnen från Folkhögskolan för att ansöka om en ny YH-utbildning. Så ser räddningsplanen för Båtbyggarskolan ut. - Vi är hoppfulla och taggade, säger Inge Teodorsson, ordförande i Storebrobygdens Intresseförening.

Vimmerby2011-03-01 07:14

Den akuta hjälpinsatsen för Båtbyggarskolan i Storebro kan det lokala näringslivet komma att stå för.
Vid ett möte där man diskuterade hur man ska gå vidare, deltog de företag som sedan tidigare ingår i arbetsgruppen - Totebo AB, Polyform AB, Storebro Bruks AB och Rexsvarven AB - och visade att man vill dra sitt strå till stacken.
- Finns ingen annan lösning är vi intresserade av att köpa lokalerna med innehåll för att rädda Båtbyggarskolan. Vi är överens om att läggs skolan ner är det nästintill omöjligt att komma igen. Nu gäller det att övervintra - inte dö, säger Inge Hyckenberg, vd för Rexsvarven.

Skriande behov
Kommunen stoppade intaget till gymnasieutbildningen på Båtbyggarskolan i Storebro. YH-myndigheten lade ansökan från Vimmerby Folkhögskola att få starta träindustriell YH-utbildning i nej-högen.
Nog för att tappa sugen, kan tyckas. Men några tappade sugar märks inte bland de som sedan hösten 2009 kämpat för Båtbyggarskolans framtid.
- Skälet till att det blev avslag på ansökan om att få starta YH-utbildning var snarare tekniska än att marknadens behov av arbetskraft är mättade. Så det är långt ifrån kört, säger Börje Forss, FP, som varit drivande i frågan både i egenskap av kommunpolitiker och medlem i Storebrobygdens Intresseförening.
Näringslivets behov av utbildad arbetskraft är inte på något vis mindre än när Börje Forss motionerade för en utveckling av Båtbyggarskolan i mars förra året.
- Behovet är skriande, det säger branschorganisationer som TMF, Trä & Möbelföretagen, och Sweboat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om