Så ska de hjälpa unga få jobb

Snart börjar ett nytt projekt där Vimmerby och Hultsfred kommun i samverkan med Arbetsförmedlingen riktar sig till unga som har svårt att ta det första steget ut på arbetsmarknaden.

Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på tio år.

Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på tio år.

Foto: Jessica Gow/TT

Vimmerby2018-09-27 16:00

Det ettåriga projektet kallas för Samverkan Huvi och det är Arbetsförmedlingen och Hultsfreds och Vimmerby kommun som står bakom det. Den 9 oktober startar en gruppverksamhet där unga mellan 19 och 26 år ska få hjälp och stöd att komma ut i arbetslivet för första gången och ges möjlighet till att försörja sig själva.

– Ibland kan vägen mot arbetslivet kännas skrämmande och svår. Kraven kan vara höga och man kan må dåligt. Det kan vara svårt att veta vad man vill göra och vilken väg man skall gå, berättar projektledaren Amanda Persson.

Ungdomarna får bland annat hjälp med att forma ett cv, personligt brev, samt att träna på intervjuer. Dessutom får de göra studiebesök på arbetsplatser. Gruppverksamheten pågår fyra timmar i veckan och är uppdelat på två dagar. Efter en månad är det slut. 10-12 personer deltar i varje grupp.

– Genom projektet kan man erbjudas enskilda samtal och stöd i kontakten med bland annat skola, arbetsförmedling, socialtjänst eller sjukvård. Kontakten anpassas utifrån dina önskemål och bygger på frivillighet. Vi arbetar tillsammans med målet att du i framtiden skall komma ut i praktik, arbete eller studier, berättar Amanda Persson.

Om det faller väl ut med den första gruppen är förhoppningen att det kan bli fler liknande verksamheter.

– Är du en orolig närstående, yrkesperson eller en ungdom som behöver stöd och rådgivning för att komma närmare arbetsmarknaden så ska man kontakta oss på Arbetsmarknadsenheten, berättar Amanda Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!