Så ska den akuta förskolekrisen lösas

I tisdags kom beskedet att det ska byggas en ny stor förskola i området Skyttehagen, där rekreationsområdet VOK ligger i dag. Bra, tycker barn- och utbildningsnämndens ordförande Lis Astrid Andersson (S), men det behövs ändå lösningar för att fixa den akuta övertaligheten på förskolorna. I dagsläget är det över 100 fler inskrivna barn än det finns platser.

Behovet av förskoleplatser är akut. Foto: TT

Behovet av förskoleplatser är akut. Foto: TT

Foto:

Vimmerby2017-02-14 08:55

I dag finns det totalt 707 förskoleplatser i Vimmerby kommun, varav 469 av dessa är inne i Vimmerby stad. Men det finns omkring 810 inskrivna barn i förskolan, enligt siffror från januari.

– Just nu löser vi det genom överinskrivningar. Man flyttar om barnen lite, på Lunden exempelvis har man slagit ihop så man har femåringarna ihop så att man kan avsätta fler resurser på de mindre avdelningarna. Vi har större avdelningar och fler barn per årsarbetare än vad vi skulle vilja ha, säger Lis-Astrid Andersson.

Övertaligheten på förskolorna i kommunen innebär att det är fler barn per pedagog än vanligt. Behovet av fler platser är alltså akut redan i dag.

– Vi måste lyfta frågan nu i ett skarpt läge vad vi gör under tiden i väntan på den nya förskolan. Vi måste hitta lösningar.

Finns det planer på paviljonger som tillfällig lösning?

– Det är det vi måste börja titta på nu. Paviljonger är ju ett alternativ så klart, för lediga lägenheter finns ju inte. Vi är öppna för alternativ.

Räknar ni med att ha en övertalighet på förskolorna fram tills ni har kommit fram till en tillfällig lösning?

– Ja, så måste det ju vara. Vi har ju de barnen vi har och de har rätt till sin plats. Sedan 2012 har antalet inskrivna i förskolan ökat med 75 barn, och vi ser att det ökar framöver också. Sen öppnade vi ju upp båda avdelningarna igen på Bullerbyn och det har ju avlastat lite, säger Lis-Astrid Andersson.

Under hela år 2016 gjordes totalt 20 klagomål på förskoleverksamheten i kommunen. Av dessa handlade fem klagomål om resurs- och personalbrist, två om 15-timmarsregeln som ändrades förra hösten, och två om skada eller uppsikt samt om femårsverksamheten.

Nattis på gång

Tio av klagomålen handlade om förskola på obekväma tider, alltså nattis. Detta ska enligt Lis-Astrid vara något man planerar för på den nya förskolan som ska byggas i Skyttehagen. Men på grund av efterfrågan vill nämnden undersöka möjligheten att prova nattomsorg redan innan.

– Det är ju något som vi har börjat titta på, om än på ett tidigt stadium, för vi förstår ju vikten av det. När den nya förskolan är klar kommer vi ha en integrerad nattomsorg, det är ju tanken. Men sen tittar förvaltningen också på om det är möjligt att smygstarta eller erbjuda åtminstone några platser. Men då handlar det som resurser för det går inte med de ramar vi har i dag.

Vilken förskola skulle vara aktuell för att provstarta med nattis på?

– Så långt har vi inte kommit än.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om