Kanske tillhör du en av dem som har ett nästintill barrlöst skelett av det som en gång var en julgran kvar i något hörn i hemmet? I så fall är du inte ensam. Än är det visserligen ett tag kvar till tjugondag knut då granen traditionellt sett ska kastas ut, men det är inte helt självklart vad man ska göra av granen när den tjänat sitt syfte.
– I Vimmerby är det så att den ska lämnas till återvinningscentralen som risavfall, så tar vi hand om den där. Vi flisar upp den och till sist går den till energiåtervinning, bland annat till värme, säger Daniel Johansson, renhållningschef på VEMAB.
Brukar det vara ett problem att granar dumpas på fel ställen när de har gjort sitt?
– Det är sådant som inte riktigt hamnar på vårt bord. Vi samlar in och tar emot avfall som hushållen har, men när det blir en nedskräpningsfråga hamnar det hos kommunen egentligen. Det problemet känner inte jag till iallafall.
Om du hör till den skaran som har använt en plastgran, och inte vill spara den till nästa år, ska den återvinnas som metallskrot.
Det kan kännas lite ologiskt att en plastgran ska återvinnas som metall?
– Det är en hel del metall i grenarna, då de ofta är uppbyggda med ståltråd genom hela konstruktionen. Det är lite olika såklart, men allt som oftast är det så.
Låt er alltså inte luras av namnet - en plastgran i all sin prakt kan lika gärna vara en förklädd metallgran.