Så ska kraftvärmeverket se ut

En byggnad under ett och samma tak i en speciell form. De högsta delarna ska belysas med avancerad ljussättning. Så vill Vimmerby Energi- och Miljö bygga det nya kraftvärmeverket på Tallholmen.

Så här tänker sig VEMAB att kraftvärmeverket på Tallholmen ska se ut. Illustration: Jesper Husman, arkitektfirman Tengbom.

Så här tänker sig VEMAB att kraftvärmeverket på Tallholmen ska se ut. Illustration: Jesper Husman, arkitektfirman Tengbom.

Foto:

Vimmerby2013-02-02 05:06


- Vi har lagt extra kraft på att få till en annorlunda utformning och vi tycker att vi har nått långt fram, säger VD Roger Carlsson om förslaget styrelsen ställde sig bakom på fredagen.
Debatten om designen på nya kraftvärmeverket på Tallholmen i Vimmerby har varit  livlig de senaste veckorna. Bland annat har Vimmerbybon och advokaten Johan Rosén fäst stor uppmärksamhet på vikten av att göra en speciell design för att det stora verket på den exponerade platsen ska bli ett särskilt landmärke för Vimmerby, besökarna och de trafikanter som passerar på riksvägarna.

Togs upp i planen
Synpunkter har framförts i vår tidning och i inlagor till kommunen. I sammanhanget har det förekommit uppgifter att kommunen inte tagit upp ett inlämnat yttrande som betonar just designen i samband med utställningen av förslaget till detaljplan. En närmare kontroll kommunen gjort visar att så inte är fallet.
- Yttrandet har beaktats så till vida att det finns med i samrådsredogörelsen och eftersom det handlar om krav på arkitektur och förslag om en arkitekttävling kommenterar planförfattaren, alltså jag själv, synpunkterna  med att krav på tilltalande arkitektur finns med i planförlaget just för att det är en så iögonfallande placering och ett viktigt estetiskt läge för Vimmerby. Däremot tar planen inte någon hänsyn till en arkitekttävling. Det är helt upp till byggherren, Vimmerby Energi- och Miljö att hantera, säger stadsarkitekten Bo Klarén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om