Så ska nya äldreboendet se ut

Gärdesgårdar och en slåtteräng med hässjor. Rosenträdgård och trädgårdsdamm.
Så tänker sig landskapsarkitekterna omgivningen runt nya äldreboendet som ska byggas på cirkusplatsen i Vimmerby.
Här är de första bilderna.

Skisserna visar hur arkitekterna tänker sig utemiljön, där det bland annat finns en enebacke och slåtteräng med hässjor.

Skisserna visar hur arkitekterna tänker sig utemiljön, där det bland annat finns en enebacke och slåtteräng med hässjor.

Foto:

Vimmerby2013-05-14 06:20


Landskapsarkitekternas ambition är att boendet ska omges av gårdar som ger intryck av det småländska kulturlandskapet.
Det skriver man i det senaste förslaget till ritningar och skisser för hur äldreboendet med 110 lägenheter och den omgivande miljön ska formas.
Samtidigt som kommunens socialförvaltning och entreprenören Skanska arbetar med de sista detaljerna i den inre miljön arbetar också projektledaren Stefan Isaksson från WSP Group tillsammans med kommunen och landskapsarkitekten med den yttre miljön.

Stenmurar och hässjor
Där tänker man sig två gårdar på cirka 1 600 kvadratmeter vardera, som en rejält stor villatomt. De ska förses med gärdesgårdar och stenmurar och en kulle och en enebacke med en slåtteräng med hässjor.
Det ska finnas en fruktträdgård och rosenträdgård. Arkitekterna ritar också in en trädgårdsdamm. I varje fall en av gårdarna blir helt inhägnad för att demenssjuka äldre ska kunna vistas ute i trädgården. Stängslet göms i buskar, och där det syns blir det i form av gärdesgård.
Det ska också bli ett nät av gångar för promenader både inom och utanför gårdarna som kommer att ligga i vinkel mot byggnaderna, en i norr och en i söder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om