Flera åtgärder ska minska tandvårdskön

Att få en tandläkartid hos Folktandvården har efter pandemin tagit längre tid. Nu berättar Johan Hansson, tandvårdschef på Folktandvården i Kalmar län, att 2023 ser allt ljusare ut i Vimmerby.

"Det här konceptet bygger på att man jobbar på helger, utanför ordinarie arbetstid. På frivillig basis. Såklart får man ett arvode av oss men det är frivilligt att anmäla sig till de extra insatserna", säger Johan Hansson angående en av de insatser som gjorts för att minska köerna.

"Det här konceptet bygger på att man jobbar på helger, utanför ordinarie arbetstid. På frivillig basis. Såklart får man ett arvode av oss men det är frivilligt att anmäla sig till de extra insatserna", säger Johan Hansson angående en av de insatser som gjorts för att minska köerna.

Foto: Jimmy Karlsson / Region Kalmar län/Pressbild

Vimmerby2023-01-19 05:00

Sedan pandemins start har vårdköerna till Folktandvården blivit allt längre. Då infördes helgöppet för att minska köerna. I Vimmerby fick 500 barn besöka tandläkaren på helgen mellan oktober 2021 och april 2022. Det är en satsning som har gett positiva resultat, menar Johan Hansson, tandvårdschef på Folktandvården i Kalmar län.

– Insatserna riktas mot där vi såg att det fanns störst behov av de här insatserna. I Vimmerby körde man i ungefär fem månader. Där kom man nästan i fas med barnen, nära 95 procent av alla barn kom i tid. Då bromsade vi extra insatserna där och styrde över dem till lokaler där man hade ett större behov av de här insatserna.

Att bedriva helgöppet innebär att personal runt om i regionen arbetar frivilligt på vissa kliniker, utöver sin ordinarie arbetstid. Johan Hansson berättar att detta därför inte har påverkat den ordinarie verksamheten.

undefined
"Under pandemin hade vi begränsad tillgänglighet i och med de restriktioner som fanns då. Det var mer sjukfrånvaro inom organisationen och dessutom var det mycket patienter som var sjuka. Det här gjorde att vi fick uppskjuten vård kallar man det", säger Johan Hansson om köerna.

Trots positivt resultat av de extra insatser ser man nu en försämring igen. Köerna blir allt längre och Hansson berättar att detta främst beror på tandläkarbristen.

– Nu har man lite vakanser i Vimmerby och ligger inte riktigt lika bra till. Man har då en fördröjning på tio procent, så ett av tio barn har man en försening på, säger han och fortsätter:

– Men man tar också hjälp av andra kliniker, så vi skickar resurser till Vimmerby. Sedan försöker vi att rekrytera men det är en tandläkarbrist i hela Sverige som är vår största och viktigaste utmaning.

För vuxna med frisktandvård, ett avtal inom Folktandvården, är kön något längre.

– Vi har frisktandvård där man ligger på sju procent försening vilket är generellt väldigt bra. Det innebär att knappt en av tio är försenade.

Den längsta vårdkön är hos vuxna utan något avtal hos Folktandvården. Där är varannan kallelse försenad.

– Vi har en fördröjning på 50 procent för vuxna utan avtal. Men de som har avtal prioriteras före, där har vi bara en försening på sju procent i just Vimmerby.

Nu väntar ett nytt år och Hansson berättar att 1tolv tandläkare har rekryterats i regionen sedan i höstas, varav merparten i norra regionen.

– Under 2023 har vi lyckats rekrytera väldigt väl, så det ser bättre ut bemanningsmässigt. Och vår ambition är att helt ligga i fas med våra kallelser, i alla fall i med hur det såg ut innan pandemin. Det är ambitionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!