Grannkommunen Eksjö har brottats med samma problem som Vimmerby, men där har man nu tagit fram ett helt nytt koncept för att lösa personalbristen. Och gensvaret har varit över förväntan.
– Bristen på förskollärare är ett nationellt problem. Vi var helt enkelt tvungna att hitta nya vägar för att lösa det, säger initiativtagaren Katarina Norén.
”Eksjömodellen” kom till efter att kommunen under en längre period hade annonserat om vakanta tjänster inom förskolan, utan att få in tillräckligt många ansökningar.
– Jag tror att vi hade 16 eller om det var 19 förskollärartjänster ute, i kombination med att högskolan i Jönköping inte har haft någon examination av förskollärare på många år. Det märks att det varit flera år som vi inte fått några nya studenter och då måste man tänka i lite nya vägar, säger Katarina Norén, utvecklingsledare och den som kom på idén till ”Eksjömodellen”.
I mitten av mars hölls ett första informationsmöte för allmänheten. Och intresset var betydligt större än vad Katarina Norén hade kunnat räkna med.
– Jag tänkte att det kommer väl kanske fem-tio stycken, men det kom 48. Så vi blev tvungna att byta lokal för att alla skulle få plats.
Och själva konceptet då? Jo, en kombination av studier och arbete, med en hel del förmåner för den studerande. Bland annat gratis kurslitteratur, fria resor genom samåkning till universitetet, tillgång till egen dator/Ipad och studierum lokalt på hemmaplan, en deltidsanställning som barnskötare i kommunen under studietiden samt möjlighet till fast förskollärartjänst efter examen.
– Studenterna får alltså en visstidsanställning under studierna och sedan blir det ett erbjudande om tillsvidareanställning efter examen. Vi tänker att det här kan vara en liten ”push” för de som har funderat på att börja plugga eller som vill byta jobb.
– Vi gick ut och presenterade konceptet för två veckor sedan och har redan 20 intresseanmälningar där personer har lämnat in önskemål om att göra det här. Så nu är det upp till oss och våra förskolechefer att gå igenom alla önskemål och få till bra tjänster så det exempelvis blir en bra spridning på förskolorna. Nu hoppas vi bara att alla som sökt kommer in på högskolan också. Vi kan ju såklart inte garantera dem en plats utan de får ju söka som vanligt till Linnéuniversitetet i Växjö eller i Kalmar.
Tanken är att studenterna ska kunna jobba nästan halvtid under tiden och därmed slippa ta studielån.
– Vi riktar oss framförallt mot gruppen som jobbat ett tag, bor i kommunen men inte är beredd att flytta till en högskola. Det är ett sätt att skapa tillgänglig utbildning. Och vi tror att man kan vinna mycket på att binda upp teorin i praktiken, att eleverna får prova sina idéer i verkligheten. Och att jobba nästan halvtid under tiden gör ju att många kan göra det här utan att ta studielån. Visst, man lever ju inte direkt fett under tiden, men just att man kan gå ut på kanske 4-4,5 år och ha en utbildning som man inte behövt ta studielån för.
Skulle ”Eksjömodellen” fungera på andra liknande kommuner tror du?
– Ja, det tror jag. Linnéuniversitetet frågade oss om vi kunde tänka oss att dela med oss av våra erfarenheter och det har vi sagt att vi ska göra när vi vet lite mer vad som varit bra, vad vi kanske borde tänka på och vilka frågor som dyker upp längs vägen.
Katarina Norén säger att kommunen nu ska börja titta på andra yrkesgrupper att testa ”Eksjömodellen” på.
– Vi har ju brist även på fritidspedagoger, på lärare på högstadiet. Nu ska vi se om det här skulle kunna vara något att göra även i andra yrkesgrupper.