Ju större stad, desto mer folk i rörelse och fler synpunkter från allmänheten. Den slutsatsen drar Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i länet, efter en tid med nya riktlinjer som restaurangerna måste följa för att undvika trängsel.
– Det är framförallt från de som passerar uteställen och restauranger som klagomålen kommer, men generellt är det bara några enstaka. Ibland kan det handla om tolkningsfrågor, men efter dialog brukar vi landa i något som funkar bra. Jag har hittills inte fattat beslut om att stänga någon restaurang, men det gäller ju att både verksamhetsutövarna och de som besöker uteserveringar följer de allmänna råden.
Det är kommunernas livsmedelsinspektörer som tar kontakt med krogarna och gör inspektioner efter behov. Ida Pettersson, livsmedelsinspektör på miljö- och byggnadsförvaltningen i Vimmerby och Hultsfred, var ute på sin första inspektion under Valborgskvällen.
– Min uppfattning är att företagarna tar det här på allvar. Det är deras värsta mardröm att de ska behöva stänga, så de gör att vad de kan för att följa reglerna. De två ställen som kontrollerades hade skyltat väl och möblerat med glest mellan borden.
Utöver kontrollerna som görs är förvaltningen öppen för att ta emot tips från allmänheten om man ser att något inte står rätt till.
– Vi välkomnar information från allmänheten, vi kan inte vara överallt. Man kan vara anonym, om man vill. Det som händer är att vi tar kontakt med företaget, ser vad som behöver åtgärdas, gör en uppföljning för att se om det blivit bättre och har det inte det tar vi kontakt med smittskyddsläkaren som tar beslut om stängning.
Och ett sådant beslut kan gå snabbt.
– På en minut. Men det rör sig ofta om enkla saker, att ta bort en soffa, flytta bord. Så det går också snabbt att öppna igen, om man bättrat sig, säger Lisa Labbé Sandelin.
Nina Eklund, restaurangchef på Vimmerby Stadshotell, tycker att gästerna fatta galoppen så här långt. Inne i restaurangen har man tagit bort 20-30 sittplatser och på uteserveringen är vartannat bord borta.
– Vi har mätt mellan borden och sett till att gästerna har tillgång till handsprit. Jag tycker inte att det har varit några problem, folk förstår att de ska hålla avstånd. Men om du frågar mig när sommarkvällarna är här kanske jag svarar annorlunda, det vet jag inte, säger hon.