Inom Brantestad Intresseförening bildades för 20-talet år sedan ett "kringelkollegium" med ett gäng på runt sju damer som vill hålla den gamla bakkonsten vid liv.
– Den kokta kringlan är en gammal tradition som faktiskt har funnits i norra Kalmar län sedan 1800-talet. Det verkar som att kringlan härstammar från de här trakterna, säger Els-Mari Heelge.
Kringlan doppas i sjudande vatten innan den gräddas i ugnen.
– Det är samma metod som när man bakar bagels. De kom på att när man doppar brödet i vatten sluter sig porerna, vilket gör att det bevaras längre och inte möglar lika snabbt. Jag har hört en historia om att man ätit en kringla som var flera år gammal, och inget hade hänt med den.
Hur står sig den kokta kringlan 2023?
– Äldre har kvar traditionen med att äta kokta kringlor, framför allt till jul. Men det finns även yngre som vill köpa eller baka själva. Vi som håller på med det här tycker ju att det är viktigt att bevara traditionen.
De kokta kringlorna säljs på marknader och evenemang runt om i trakten. Till exempel julmarknaden på Näs, hembygdsdagen i Frödinge och påskmarknaden i Frödinge.
Hur ska den kokta kringlan avnjutas?
– Jag föredrar att äta den som en vanlig vetebulle, tillsammans med kaffe. Men jag har hört om någon som tillsätter philadelphiaost och rökt lax, och jag har en granne som äter dem med smör och ost eller doppar dem i socker. Man får använda sin fantasi.