Vimmerbyborna tycker till om Sveriges Natomedlemskap

Sverige är i princip klara för ett inträde i Nato och det är en fråga som engagerar. Även i Vimmerby är det en viktig fråga.

Ja eller nej till Nato? Hör Vimmerbybornas åsikter i videon.

Ja eller nej till Nato? Hör Vimmerbybornas åsikter i videon.

Foto: Joachim Fredriksson

Vimmerby2023-07-12 19:00

Efter långa förhandlingar är det i princip klart för Sverige med ett medlemskap i Nato. Vimmerby Tidning gick ut på stan för att fånga in Vimmerbybornas röster. I videoklippet ovanför kan ni se vad några Vimmerbybor och en Hultsfredsbo svarar. 

En av personerna som Vimmerby Tidning pratade med var Peter Bladlund. 

Vad tycker du om att Sverige går med i Nato?

– Jag har ett ord, intressant. Jag vet faktiskt inte vad konsekvenserna kommer att bli men jag hoppas att det blir något positivt, säger han. 

Även Jesper Johansson ville dela med sig av sin åsikt. 

– Det hade varit en fördel. Med tanke på det som har hänt i världen på sistone så hade det varit bra om fler länder kunde samarbeta, säger han. 

Om Nato

Nato är en mellanstatlig organisation. Den består av både en politisk och en militär del. Nato har 31 medlemsländer. Det nordatlantiska fördraget utgör grunden för Nato. En central del i fördraget är det kollektiva försvaret. Det innebär att alliansens medlemsländer har ömsesidiga försvarsförpliktelser gentemot varandra och en gemensam försvarsplanering. 

Källa: Regeringen 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!