Så var Vimmerby under krigsåren

Det var åren när Vimmerbybor och andra svenskar fick lära sig mörkläggning och ransonering. När man samlades kring radions nyhetssändningar och finska barn skickades till Sverige från kriget i Finland.
I vår gör Näktergalen en djupdykning i Vimmerby som det var under andra världskriget.
- Det blir väldigt konkret och nära när man jobbar med en sån här utställning, säger museiföreståndare Gunilla Gustafsson.

Vimmerby2014-03-06 07:18


En stickad vante med hål för avtryckarfingret. Ett kuvert fullt med frimärken, där det står 5 miljoner tyska mark på vartenda ett av dem. En gasmask och en gengasaggregat. Nu börjar föremålen i utställningen om Vimmerby under andra världskriget ta plats.

"Läs berättelserna"
Gunilla Gustafsson på Näktergalen är glad över samarbetet med Beredskapsmuseet i Djuramossa, Helsingborg. Här finns mycket kunskap, mycket saker och för intresserade kommer det också att ordnas en resa dit.
Men hon hoppas också att vi inte bara ska fastna för föremålen, när utställningen öppnar på lördag.
- Jag vet att folk ofta nöjer sig med att titta på saker, när de går på utställning, men mitt tips är verkligen att man tar sig tid att ta del av berättelserna också, som vi är så tacksamma över att människor delat med sig av. De ger verkligen en bra bild av hur det var.
Bland berättelserna finns den om Petsamotrafiken, svensk åkerinärings märkligaste uppdrag. Också åkare från Vimmerby fick köra långt till kylan i hamnen i finska Petsamo vid Ishavet, när Europa var i krig, Sverige är isolerat och enda hålet mot omvärlden fanns just där. Här berättar också finska krigsbarn om hur de kom till barnhemmet på Ålhult i Gullringen, eller till någon av de familjer som öppnade sitt hem för en liten när Finlands sak var vår. Och de som flydde Estland och hamnade här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om