MP satsar på sjukvård, regional utveckling och kultur

I Miljöpartiets regionpolitiska valmanifest prioriteras frågor kring sjukvård, regional utveckling och kultur. Partiet vill exempelvis investera i en kulturbuss för unga.

Max Troendlé (MP) och Caroline Axelsson (MP).

Max Troendlé (MP) och Caroline Axelsson (MP).

Foto: Miljöpartiet pressbild

Vimmerby2022-09-03 05:30

– Vi vill lägga fokus på att stärka primärvården, att lägga in tandvården under högkostnadsskyddet och att rusta upp barn– och ungdomspsykiatrin (BUP), säger Max Troendlé (MP), toppkandidat i regionvalet.

Partiet vill sänka normalarbetstiden inom akutverksamhet och BUP, och höja lönerna för all vårdpersonal samt anställa fler i regionen.

Vart ska pengar till det komma ifrån?

– I regionen finns vissa besparingar, så vi har en del pengar att leka med. Vi har också dyra, krångliga IT– system som vi kan se över. Det största är dock de 40 miljarder vi vill avsätta i statsbudgeten varje år, till vård i kommuner och regioner.

Troendlé lyfter även den stora kostnaden för hyrpersonal som regionen har idag, på runt en kvarts miljon kronor om året. Genom att satsa mer på den egna vårdpersonalen, tror han att den kostnaden kan minska.

Miljöpartiet vill även göra det möjligt för regionens läkare att ordinera kultur och fysisk aktivitet på recept som en del av ett, enligt dem, viktigt folkhälsoarbete. Dessutom vill de digitalisera vården för att göra den mer tillgänglig för alla.

Hur ska ni säkra tillgängligheten till vård för dem som lever i digitalt utanförskap?

– Digitalisering får aldrig bli en ursäkt för att dra in på personal, lägga ner vårdcentraler eller göra det svårare att komma i kontakt med vården ansikte mot ansikte. Vi ska inte digitalisera för att spara pengar, men det kan vara bra om man bor i till exempel Blackstad och vill komma i kontakt med en läkare utan att behöva åka långt.

Gällande regional utveckling vill Miljöpartiet sänka biljettpriser i kollektivtrafiken, och rusta upp Tjust– samt Stångådalsbanan. En annan satsning man vill göra är att bygga ut den lokala energiproduktionen för att sänka elpriserna i regionen.

– Det snabbaste sättet att sänka elpriserna är att bygga ut kapaciteten av förnybar energi här i länet. Till att börja med vill vi att regionen lägger solceller på alla sina byggnaders tak, och även tar fram en verkbar strategi för att bygga vätgasanläggningar.

På kultursidan vill partiet göra kulturen för skolelever mer tillgänglig, genom att tillsätta en samordnare i regionen och även köpa en kulturbuss som kan skjutsa elever till kulturinstitutioner.

I regionen går partiet går till val själva, men de lutar mot att vilja ha tillbaka det styre som varit tidigare med S, V och MP.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!