Kristdemokraterna vill växa efter valet

Slopa delade turer inom omsorgen, öka valfriheten för familjerna och fixa ett pendelstopp i Gullringen. Bland annat det vill Ola Gustafsson (KD), som nu hoppas att hans parti ska vinna mandat i kommunen.

Enligt Ola Gustafsson (KD) behöver kommunen jobba för att göra yrken inom omsorgen mer attraktiva för att komma åt bemanningsproblematiken. Ett steg i rät riktning är, enligt KD-toppen, att ta bort delade turer och erbjuda möjlighet att arbeta deltid för den som vill.

Enligt Ola Gustafsson (KD) behöver kommunen jobba för att göra yrken inom omsorgen mer attraktiva för att komma åt bemanningsproblematiken. Ett steg i rät riktning är, enligt KD-toppen, att ta bort delade turer och erbjuda möjlighet att arbeta deltid för den som vill.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-09-05 20:30

När Vimmerby Tidning träffar Ola Gustafsson (KD) i Gästgivarehagen inför valet berättar han att målsättningen är att växa och ta åtminstone ytterligare ett mandat, samtidigt som man fortsätter styra i konstellationen med Centerpartiet och Moderaterna.

– Det är vår lägsta målsättning och jag tycker att den är rimlig. Vi har fem mandat idag och har som flest haft sex, säger han.

För KD-politikern är Gästgivarehagen en trevlig plats som innebär ett miljöombyte från staden. Han menar att trevliga miljöer i närheten av bostäder är viktiga och gör Vimmerby attraktivt att leva i. Det leder, menar han, till att staden kan växa vilket ger företag förutsättningar att stanna kvar samtidigt som det ger invånarna en meningsfull fritid. 

undefined
En trevlig plats som Gästgivarehagen har betydelse för kommunen, menar Ola Gustafsson (KD). "Hit kommer folk i alla åldrar och cyklar, joggar eller spelar Pokemon Go", säger han.

Som en av partiets viktigaste frågor lokalt lyfter KD-toppen fram tjänstegarantier för kommunens verksamheter. 

– Man måste veta vad man kan förvänta sig och är vi tydligare är det lättare att nyttja kommunens tjänster, ett exempel är handläggningstider. Det behöver också finnas konsekvenser om kommunen inte levererar, säger han. 

Vid den nya förskolan i Nybble vill KD se att man lever upp till Skolverkets rekommendationer och att barngrupperna för barn i de yngsta åldrarna inte bör vara större än 6 till 12. Samtidigt vill man öka kontinuiteten inom hemtjänsten genom att äldre inte ska mötas av lika många personer.

Då krävs att man tar sig an den bemanningsutmaning som kommunen brottas med.

– Vi måste jobba för att göra yrkena mer attraktiva och då är ett sätt att få bort de delade turerna som gör att jobbet lägger beslag på en för stor del av den egna tiden. Det är något vi vill jobba för under kommande mandatperiod, säger Ola Gustafsson.

Kristdemokraterna vill "familjesäkra" politiken, vilket enligt Ola Gustafsson innebär att beslut ska analyseras utifrån familjernas bästa. Bland annat vill man ge möjlighet att jobba deltid för den som har en heltidstjänst. 

– Annars riskerar vi att tappa kompetent personal. Jag vill införa principen att heltid är en rättighet och deltid en möjlighet. I kombination med att ta bort delade turer kan det också underlätta schemaläggningen samtidigt som det ger familjer flexibilitet. 

Ni vill också se en ökad flexibilitet i föräldraförsäkringen. Ser ni någon risk med det på jämställdhetsfronten? 

– Är jämställdhet något regeringen ska besluta om? Vi tycker inte att man ska omyndigförklara familjer utan vi tror att man kan fatta besluten själva. Vill man dela lika ska man få göra det men vill man dela upp på ett annat sätt tycker jag att man ska få göra det också.

undefined
"Är jämställdhet något regeringen ska besluta om? Vi tycker inte att man ska omyndigförklara familjer utan vi tror att man kan fatta besluten själva. Vill man dela lika ska man få göra det men vill man dela upp på ett annat sätt tycker jag att man ska få göra det också", säger Ola Gustafsson (KD) apropå att partiet vill göra föräldraförsäkringen mer flexibel.

I en ny Novus-undersökning listas klimatfrågan som väljarnas sjätte viktigaste. Hur jobbar ni med den?

– En av de grundläggande idéerna inom Kristdemokratin är förvaltarskapstanken, att vi ska ta hand om jorden. Lokalt kan vi titta på kommunens fordonsflotta där fossilbilar bytts ut mot el- och gasbilar. Det behövs fler laddstolpar och det är sådant vi kan jobba med. 

Varför ska den som tycker att klimatet är viktigt rösta på KD?

– Vi jobbar vidare med det som redan görs. Solcellsfrågan är aktuell och får vägas mot andra åtgärder. Vi vill också ha ett tågstopp i Gullringen, det är en regional fråga men vi kan ligga på från kommunen också. Vi vill att man utreder möjligheten att göra ett pendelstopp inom befintliga spår, säger Ola Gustafsson.

Ola Gustafsson (KD)

Ålder: 47 år.

Bor: Lägenhet i Vimmerby.

Politiska uppdrag: Ola Gustafsson (KD), som i grunden är civilekonom, har just nu sammanlagt 13 kommunala uppdrag varav 8 är som ordförande. Han sitter som ordförande i bland annat Kultur- och fritidsutskottet, Samhällsbyggnadsutskottet, Tillgänglighetsrådet, Trafiksäkerhetsrådet och kommunala bolaget VEMAB:s styrelse. Han är dessutom ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!