Så vill Vimmerbyborna begravas

I Vimmerby är jordbegravningar mycket vanligare än rikssnittet. Samtidigt berättar Mathias Johansson på Rundqvist begravningsbyrå att begravningsformen väljs av allt färre. "Akt med urna har de sista åren ökat väldigt mycket", berättar han.

"Jordbegravningarna har minskat på en tioårsperiod och kremationerna ökat. Framförallt akt med urna", berättar Mathias Johansson, kontorsansvarig på Rundqvist begravningsbyrå i Vimmerby.

"Jordbegravningarna har minskat på en tioårsperiod och kremationerna ökat. Framförallt akt med urna", berättar Mathias Johansson, kontorsansvarig på Rundqvist begravningsbyrå i Vimmerby.

Foto: Pontus Lundahl/TT, Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2023-07-05 06:00

Endast knappa nio procent av begravningarna i Sverige är jordbegravningar. Det framkommer i en undersökning gjord av Lavendla.

I Vimmerby är jordbegravningar långt över snittet. Hos Rundqvist begravningsbyrå i Vimmerby är nästan var femte begravning en jordbegravning. Samtidigt följs rikstrenden där akt med urna allt oftare blir vald som begravningsform. 

– Jag har kollat våra ärenden 2022 och då är 18 procent jordbegravningar och 82% kremation. Av kremationerna är 31 procent akt med urna. Vilket innebär att den avlidne har kremerats innan begravningsakten och att man har en urna istället för kista under begravningsceremonin. Tio procent var direktkremationer, berättar Mathias Johansson, kontorsansvarig. 

undefined
"Det folk tycker är allra viktigast att det blir ett fint avslut. Det är mycket arbete och planering inför. Själva begravningsakten i kapellet eller kyrkan tar inte mer än 30-40 minuter. Det är viktigt att de minuterna blir så fina som det går och att det blir ett bra avslut för familjerna", berättar Mathias Johansson.

Under 2022 planerades 193 begravningar genom begravningsbyrån. Mathias Johansson säger att det finns en trend där fler väljer just akt med urna men även direktkremationer då det inte sker någon begravningsakt. 

– Vi har sett en tendens de senaste tio åren att akt med urna och direktkremationer har ökat, men under pandemin ökade antalet kraftigt. Många som har varit på begravningar med akt med urna tycker det är fint och man ser fördel i att kunna gravsätta urnan direkt i anslutning till begravningsceremonin om gravplats finns. Många tycker också att det rent känslomässigt är lättare med en urna än kistan under ceremonin.

Han berättar att ökningen är markant jämfört med innan pandemin.

– Jag kan inte gå längre tillbaka än till 2018 och då var 13 procent akt med urna, sju procent direktkremationer och 25 procent jordbegravningar. Nu gäller inte dessa siffror endast Vimmerby utan är räknat på de ärenden som vi haft på byrån.

undefined
Akt med urna blir allt vanligare både i Vimmerby och riket.

Ytterligare en anledning till att nästan var tredje begravning nu är akt med urna har att göra med en större valfrihet när det gäller plats och tid. 

– Att välja akt med urna istället för kista ökar också friheten över var och när man kan arrangera en ceremoni, då man kan bära med sig en urna i princip var som helst och ceremoni och gravsättning ska ske inom ett år. Vi får se om det kommer återgå något men första halvåret 2023 visar att trenden håller i sig eller snarare ökat ytterligare något. Vi ser också en ökning av borgerliga begravningar. 

Enligt Lavendla var nära 26 procent av begravningarna i Sverige 2022 akt med urna.

Begravningsformer

Jordbegravning

Jordbegravning innebär att kistan med den avlidne sänks i jorden direkt efter begravningsceremonin.

Akt med urna

Ceremoni (oftast i kyrka/kapell), där man gjort kremeringen först, sedan har man en ceremoni med urna.

Direktkremation

Den avlidne körs direkt från bårhus till krematorium, utan att en ceremoni äger rum däremellan.

Kremation

En kremering efter ceremonin.

Källa: Lavendla

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!