För tredje året i rad tillbringar Peter Eriksson december månad utanför Ica Kvantum, där han säljer småländska julgranar från Bråbo utanför Kristdala. På menyn står klassisk rödgran och kungsgran.
– Det är väl rödgranen som är mest populär om man ser till antalet sålda, men kungsgranen är populär på det sättet att de som är allergiska tål den bättre, det har inte med barren utan med lukten att göra, säger Peter Eriksson.
Kungsgranen är dyrare än rödgranen men sammantaget har priserna på just de granar som Peter säljer inte ändrats på ett tag. Granförsäljaren berättar att han under åren vid Ica Kvantum sålt ungefär lika många granar varje år, det har varken gått upp eller ner.
– Vi har samma priser som förra året, vi har inte sett inflationen där än, säger han.
När det kommer till granarnas utseende beror vad folk föredrar främst på kontext.
– Man vill ha traditionella svenska granar men exakt vad som passar beror på många olika saker. När folk frågar mig "Har du någon fin gran?" vet jag ju inte hur de har det hemma, så den frågan är alltid svår att svara på, säger Peter Eriksson.
Hur får man sin gran att hålla så länge?
– Kungsgran håller länge, man ser på barren att de är kraftigare. Sen så måste man kapa av den litegrann för annars så kan den ju inte dra åt sig vatten. Det gäller att den får vatten hela tiden och sen är det bra om man inte sätter den precis vid ett element inne.