Sagolikt boende i den lilla staden

Boende i en genuin och lekfull miljö med modern och bekväm standard. Det är vad Astrid Lindgrens Världs senaste satsning handlar om.

Arbetet med detaljer har varit viktigt i den lilla staden. Eller vad sägs om den här toalettpappershållaren i Rådhuset.

Arbetet med detaljer har varit viktigt i den lilla staden. Eller vad sägs om den här toalettpappershållaren i Rådhuset.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2018-08-23 20:53

På torsdagen var det visning och invigning av den senaste stora satsningen i Astrid Lindgrens värld. "Den lilla staden" är byggd med stadsmiljön i Vimmerby på tidigt 1900-tal i åtanke som Astrid Lindgren hämtat inspiration ifrån i sina berättelser om bland annat Pippi Långstrump och Mästerdetektiven Blomkvist. I staden finns allt ifrån mindre bodar som rymmer 4-6 personer till den stora villan där upp till tio personer kan bo tillsammans.

Totalt har 460 nya bäddar skapats till en kostnad av 130 miljoner kronor. Sammanlagt har nu ALV 1100 bäddar att tillgå.

– Beslutet om byggandet av "Den lilla staden" togs 2015 och det känns bra att de två första etapperna är klara och vi har fått enormt gensvar från gästerna den första sommaren. På sikt tror vi att det finns en marknad för 2000 bäddar och vi har redan skissat på och bestämt plats för nästa etapp, men inte bestämt när vi ska göra den, säger Joacim Johansson, VD för Astrid Lindgrens Värld.

– På längre sikt är ambitionen att bygga samman parken och boendedelen ännu mer. För det krävs det dock att vi hittar ett annat alternativ till infart för bilar. Den utgör ju ett hinder nu, fortsätter Joacim.

Under en rundvandring fick vår tidning möjlighet att ta en närmare titt på några av de fem boendeformer som erbjuds i "Den lilla staden" samt framförallt de miljöer som skapats runt om som inbjuder till lek.

– Vi har jobbat med lek på tre olika nivåer. Dels i själva boendet, dels på innergårdar och andra gemensamma utrymmen och sedan de större lekplatserna som finns på ett par ställen i parken. Många gäster gillar att barnen får möjlighet att leka med varandra och träffa nya kompisar, säger Nikolas Lindström som är ansvarig för drift och underhåll på ALV.

– På lekplatsen i anslutning till Rådhusparken ser man att ytorna är rejält nötta redan efter en sommar och det tar vi som en komplimang att barnen gillar det, säger arkitekten Camille Havel och Karin Andersson som är ansvarig för utemiljön.

En rad inbjudna gäster var samlade för att bevittna den officiella invigningen av "Den lilla staden". Anders Lindgren, vice ordförande för styrelsen i ALV var den som klippte bandet.

– Det kan förstås diskuteras om det är värt att investera 130 miljoner på 460 bäddar, men nu när man ser helheten färdig så är vi väldigt nöjda, säger Joacim Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!