Fullt utvecklad brand i sågverk kunde släckas

En större brand bröt ut på Vidas sågverk i Vimmerby. Flera räddningsenheter skickades ut och med hjälp av sågverkspersonalen räddades byggnaden.

Brand i sågverket utanför Vimmerby på måndagskvällen.

Brand i sågverket utanför Vimmerby på måndagskvällen.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-09-11 22:34
undefined
Brand i sågverket utanför Vimmerby på måndagskvällen.

22.11 kom larmet till SOS Alarm om en brand i Vimmerby som drabbat sågverket Vidas lokaler på adressen Hamra. Det rör sig om en fullt utvecklad brand och räddningspersonal är på plats. 

Det är oklart hur många enheter som larmas ut men utöver resurserna på plats är fler på väg och enligt larmoperatören brinner det mycket.

Uppdatering

Branden har kunnat släckas och orsakades av en såg på området som tagit eld av okänd anledning. Räddningspersonalen möttes av en kraftig rökutveckling på platsen och valde att inte gå in i byggnaden.

– Vi gjorde bedömningen att det inte gick och att det hade varit en dödsfälla, plus att vi inte känner till de gångar som finns i byggnaden. Sedan fick vi reda på att sprinklersystemet gått i gång. Det och att personalen släckt underifrån vågar jag säga har räddat byggnaden, säger räddningstjänstens insatsledare Kenneth Söderberg.

undefined
Kenneth Söderberg från räddningstjänsten efter en brand i sågverket utanför Vimmerby på måndagskvällen.

Med en mer omfattande brand än vad som var fallet hade räddningstjänsten fått gå över till att begränsa skadorna i byggnaden som innehåller en del brännbart material.

– Nu är det under kontroll och vi har inga glödbränder. Vi har också gått igenom taket och sedan ska bolaget ta över här, säger Kenneth Söderberg. 

Ungefär 20 personer från personalen på Vida var på plats och deras insats hyllas alltså av räddningstjänsten.

– Det är bra att vi kunde upptäcka branden tidigt. Nu är allt under kontroll och det blev inga större skador. Värdet på maskinen som brann är heller inget större, säger Vidas platschef Patrik Larsson. 

undefined
Brand i sågverket utanför Vimmerby på måndagskvällen.
Karta: HAMRA SÅG 140
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!