Nya rutiner när över 10 000 Vimmerbybor ska rösta

Säkerheten skärps av flera skäl när det är dags att rösta i valen i Vimmerby kommun. Det handlar både om att hålla strikt på valhemligheten, men också att vara redo om det skulle inträffa incidenter.

De ser till att valen går rätt till och har förberett valarbetarna på att vara beredda på olika incidenter. Fr.v Liselott Frejd, Joakim Svensson, Anna Oluasson Leif Larsson, ordförande i valnämnden samt Jenny Andersson som är valansvarig.

De ser till att valen går rätt till och har förberett valarbetarna på att vara beredda på olika incidenter. Fr.v Liselott Frejd, Joakim Svensson, Anna Oluasson Leif Larsson, ordförande i valnämnden samt Jenny Andersson som är valansvarig.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-08-22 18:00
undefined
Valnämndens ordförande Leif Larsson tillsammans med valkansliets företrädare fr.v Jenny Andersson, Anna Olausson, Joakim Svensson och Liselott Frejd.

– Vi har vidtagit en serie av åtgärder för att det ska vara tryggt att rösta och för att allt ska gå rätt och opartiskt till, säger Leif Larsson, ordförande i valnämnden som organiserar valet tillsammans med valkansliet .

– Vi har en budget på 1,2 miljoner kronor. Statsbidraget är på 470 000, resten skjuter kommunen till, säger Jenny Andersson som är valansvarig tjänsteman.

Totalt arbetar närmare 200 personer som valarbetare. De får inte kandidera i valet, de har tystnadsplikt och vid alla transporter eller annan hantering av röster är det minst två personer närvarande. 

Valnämnden och kansliet har gjort en säkerhetsanalys av läget inför valet.

– Vi har en tendens till högt tonläge på sina håll och måste vara beredda om något skulle inträffa. Det kan vara någon som försöker påverka väljare eller på något sätt agerar på ett olämpligt sätt, säger Leif Larsson.

undefined
Stället med valsedlar måste nu placeras inne i själva vallokalen och ska vara försett med insynsskydd.

De 13 vallokalerna i kommunen har kontrollerats och en del nya rutiner införs. Till exempel ska stället med valsedlar finnas inne i vallokalen och inte ute i foajén. Ställen har också försetts med avskärmningar.

–  Det är för att bevara valhemligheten. Det är också nya rutiner som innebär att det bara får vara en person åt gången vid stället och även bakom skärmarna där man stoppar valsedeln i kuverten.

– Det gör att det finns större risk för kö, särskilt i Plenisalen där ett stort valdistrikt röstar samtidigt som förtidsröstningen finns kvar.

Den som har svårt att sig till förtidsröstningen kan boka ett hembesök hos valkansliet. 

– Vi har allt i en resväska och ser till att man kan lämna sin röst på korrekt sätt hemma, säger Anna Olausson.

Vid senaste allmänna valet 2018 röstade  141 kommuninvånare på det sättet.

undefined
Anna Olausson ansvarar bland annat för den ambullerande förtidsröstningen som gör hembesök hos de som behöver det för att kunna rösta.

I kommun- och regionvalen är det 12 500 röstberättigade, i riksdagsvalet 12 015.

– Det är i huvudsak personer som inte har svenskt medborgarskap som gör att det är färre i riksdagsvalet, säger Leif Larsson.

Över 10 000 kommuninvånare väntas rösta i vallokalerna på valdagen eller i förtidsröstningen som öppnar i Plenisalen i stadshuset på onsdag. Vid valet 2018 förtidsröstade 37 procent av väljarna i Vimmerby.

– Vi bedömer att det kommer att öka.

Varför ökar förtidsröstningen?

– Det är nog främst av praktiska skäl, man behöver inte binda upp sig för valdagen, man kanske vill göra annat när det är helg och vet man vilket parti man ska rösta på vill man få det gjort.

*Artikeln har uppdaterats.

"Bara en person i taget får vara vid ställen med valsedlar" förklarar valnämndens ordförande Leif Larsson.
"Bara en person i taget får vara vid ställen med valsedlar" förklarar valnämndens ordförande Leif Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!