Säkerhetssamordnarens råd: "Ha beredskap"

Allt fler tycks tänka på att förbereda sig för om en kris eller ett krig kommer till landet. Säkerhetssamordnaren Håkan Westerback delar med sig om vad som är viktigt att tänka på i dagens spända omvärldsläge.

"Mycket av det arbete som gjorts under pandemin är en bra grund till det här arbetet också" säger Håkan Westerback, säkerhetssamordnare på Vimmerby kommun. Han förklarar att arbetet inte skiljer sig stort från de senaste två åren med pandemin, men att man istället flyttat fokus till andra områden.

"Mycket av det arbete som gjorts under pandemin är en bra grund till det här arbetet också" säger Håkan Westerback, säkerhetssamordnare på Vimmerby kommun. Han förklarar att arbetet inte skiljer sig stort från de senaste två åren med pandemin, men att man istället flyttat fokus till andra områden.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2022-03-02 20:00

– Den här broschyren, ”Om krisen eller kriget kommer”, (från MSB, reds, anmärkning) är det relativt många som har varit inne i stadshusets tillfälliga reception och frågat efter. Vi har lagt upp de som fanns och även beställt fler. 

Westerback påpekar också att på mittuppslaget i nämnda broschyr finns en checklista för vad man ska ha hemma för att klara en eventuell kris eller ett krig. 

– Vi lever i ett samhälle där man förväntar sig att samhället ska leverera, men om samhället inte levererar så är det upp till en själv. 

Hur många dagar ska man kunna klara sig på egen hand hemma?

– Det som har gällt hela tiden är 72 timmar och det har gällt i alla år. Men nu har man på senare tid börjat prata om att förlänga från 72 timmar till en vecka. Det är klart att du ska inte ha vatten hemma så du klarar dig en vecka, men du ska ha möjlighet att kunna hämta ditt vatten. Däremot ska du ha mat om allt slås ut. Det funkar inte att åka ner till pizzerian och hämta en pizza utan man måste ha tänkt något själv, säger Westerback.

Det allra viktigaste att tänka på just nu, enligt Håkan Westerback, är att vara källkritisk.

– Den största och viktigaste uppmaningen: Var källkritisk och använd etablerad media, använd sunt förnuft i vad du tror på och inte tror på. Just nu är det extremt mycket information som flödar och extremt mycket desinformation som flödar.

Han lyfter också vikten av att inte dela all information i sociala medier.

– Ser man en militär övning eller något annat så ska man inte posta det i sociala medier. Det är så det spelet fungerar; man lägger pussel. Det finns underrättelseenheter som inte gör annat än lägger pussel och om vi är naiva och tänker ”vad häftigt, militären är ute” och så lägger man upp det på nätet, då har man gett dem en pusselbit och det behöver man inte göra.

Säkerhetssamordnarens råd

– Ha en beredskap för att klara dig. Dunk för att kunna hämta vatten, spritkök eller gasolgrill för att kunna laga mat.

– Dela inte information; alltså fotografera inte och dela information om saker och ting som händer.

Framförallt – var källkritisk och ta bara information från betrodda kanaler. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!