Stöttepelaren på bageriet Vibako i Vimmerby är ägare och grundare Herluf Neessen som sedan 28 år tillbaka försett Vimmerby med närproducerade bröd och bakverk.
– Jag önskar att vi hittar någon som vill ta över rodret. Det finns behov av ett bageri i Vimmerby.
Inom ett år
Inom ett år tänker Herluf lägga ut bageriet för försäljning. Han har nämligen redan gått i pension, även fast att det inte märks.
– Jag är egentligen pensionär och går just nu på övertid. Visst är det roligt att driva bageri med det skulle vara trevligt att få vara pensionär också, åtminstone att gå ner till en normal arbetstid eller halvtid.
Men att hitta någon som vill ta över i bageribranschen menar han kan vara svårt.
– Jag brukar skämtsamt säga att bagare är ett utdöende släkte. Det är riktigt tufft i branschen. Folk har andra vanor nu för tiden. Man tar inte längre med sig en lunchmacka till jobbet och man äter inte så mycket limpa längre. Matbröd är en nedåt trend. Sedan har de flesta butiker börjat med bake-off själva och då förstår jag att folk köper när de ändå är där och handlar och det kanske luktar gott i butiken.
Vill inte lägga ner
Men att se bageriet som han byggt upp från grundet läggas ner är inte något som Herluf vill vara med om.
– Om det inte finns någon som vill köpa få vi komma på en annan lösning. Det vore trevligt om det fick leva vidare för den dagen kommer då inte jag kommer att orka mer.
***
Det före detta konkurshotade bageriet Vibako är ALV:s största leverantör av bröd. Nu förser de besökarna med kaffebröd utan konserveringsmedel.
Bageriet Vibako i Vimmerby är ALV:s största leverantör av bakverk. Under sommarsäsongen levererar de över 25 olika sorter. Allt från frukostbullar, till schackrutor och biskvier.
– De levererar alla bakade produkter till oss förutom korvbröden. Det är roligt att vi kan handla så lokalt. Det är nästan så att vi kan ta cykeln och hämta brödet, berättar VD Jocke Johansson.
Intensifierats
Samarbetet mellan företagen började redan 1992 men för två år sedan tog det en ny form och bageriet bakar nu efter ALV:s taktpinne. Recepten innehåller inga konserveringsmedel och bakas på gammaldags vis med till exempel äkta smör och färsk mjölk.
– Arbetet har intensifierats i år, berättar Vibakos ägare Herluf Neessen .
– Det är lite speciella produkter som inte innehåller konserveringsmedel. Vi har försökt få bort så många e-nummer som möjligt. Vi gör till exempel smörkräm gjord på gammeldagsvis, rulltårta med hemkokt jordgubbssylt och i år började vi med kanelbulls-produktion, där vi tillverkar bullarna så att de kan grädda dem färdiga på plats.
Rena råvaror
Att bageriet uppfyllt alla krav på rena råvaror och utvecklat sig för att tillgodose alla önskemål gör att ALV känner sig nöjda med samarbetet.
– Vibako har utvecklat sin produkt utifrån våra önskemål. De är riktigt på tårna, lyssnar och gör det bra, berättar Jocke.
Hjälper till
För Vibakos del innebär samarbetet att de under sommaren anställer extra säsongsarbetare. Men det hjälper också till att få den sköra ekonomin att gå runt. För cirka fem år sedan hotades de av konkurs.
– Vi var tvungna att göra en rekonstruktion och minska både omsättningen och personal för att hålla ner kostnaderna. Men nu hotas vi inte av konkurs utan är i fas även om vi ofta har kniven mot strupen. ALV hjälper upp oss under sommaren, det skapar en säkerhet att få de beställningarna.
Bra sommar
I maj börjar leveranserna som intensifieras i juli och augusti och avslutas i oktober.
– Är det varmt väder så märker vi av det. Då går det inte mycket bröd och bullar. Men förutom några veckor har sommaren varit bra.